Hlavní obsah

Komedie jen v seriálu. Vzestup a pád Vyšehradu stvořila fotbalová špína

Foto: Profimedia.cz

Slavoj Vyšehrad před časem zviditelnila jeho fiktivní hvězda jménem Julius „Lavi“ Lavický v podání herce Jakuba Štáfka. Skutečné dění uvnitř klubu představily ale až výsledky policejního vyšetřování. Budoucnost klubu je nejistá.

Reklama

Slavoj Vyšehrad objevili mnozí nedávno díky internetovému komediálnímu seriálu. V reálném světě teď ale druholigový klub namísto vtípků nabízí temnou procházku peklem úplatkářské aféry. Po zkorumpovaném vzestupu se blíží pád.

Článek

Julius „Lavi“ Lavický je typický fotbalový frajírek s komedií na hlavě a sebevědomím na Barcelonu. Jenže lítá z jednoho průšvihu do druhého. A tak ho trochu zaskočí, když mu jeho agent nesežene lepší angažmá než Slavoj Vyšehrad.

Ano, právě tak je nastavena výchozí situace úspěšné komediální série, s níž před pár lety zabodoval nejen u fotbalových fanoušků tým kolem herce Jakuba Štáfka.

Jeho bláznivá figura paroduje kdekoho, nejvíc asi Davida Limberského, který už má asi trochu nervy z toho, co se případně objeví v chystané filmové verzi Vyšehradu.

Jisté je, že za celou historii Slavoje Vyšehrad, jež se píše už od roku 1907, nebyl nejspíš žádný zápas tohoto klubu tak diskutovaný jako utkání Mol Cupu z konce září 2019, kdy se fikce protnula s realitou. Proti Slavii totiž za rozhodnutého stavu 8:0 nastoupil ve vyšehradském dresu na poslední minuty utkání právě herec Jakub Štáfek alias „Lavi“.

Bylo to něco mezi provokací, promo akcí i prvkem znevažujícím tradiční pohárovou soutěž. Humbuku vyvolal ten příběh spoustu a vyšehradský trenér Roman Veselý tehdy kolem rozhodnutí majitele klubu Jaroslava Klímy, že má „Laviho“ nasadit, docela prskal nespokojeností.

Těžko soudit, co přesně v té době trenér věděl o zákulisní práci svého nejbližšího spolupracovníka, tehdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze. Na Vyšehrad dorazili ti dva ze společné štace v Benešově. A majitel klubu Jaroslav Klíma si jejich působení v sezoně 2018/19 nejspíš pochvaloval. Postoupilo se přeci do druhé ligy!

Jenomže až se zpožděním se nyní díky práci policejních vyšetřovatelů dozvídáme, za jakou cenu.

A když si nyní Jaroslav Klíma prohlédne seznam sankcí, jež Slavoji Vyšehrad podle disciplinárního řádu hrozí za úplatkářství nebo narušení regulérnosti soutěže, musí se mu dělat mdlo. Nejvíc asi z případné pokuty až do výše 10 milionů korun. Odpočtem bodů nebo vyloučením ze soutěže se asi tolik trápit nemusí. Při současném zisku pouhých 4 bodů v dosavadním průběhu soutěžního ročníku se totiž Slavoj Vyšehrad pravděpodobně s druholigovou účastí pomalu, ale jistě loučí i tak.

Roman Rogoz byl spolu s tehdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími osobami zatčen a obviněn z několika trestných činů v půlce října loňského roku. Od té doby zpytuje svědomí ve vyšetřovací vazbě, která mu podle všeho skončí už za pár dní, nadále pak bude vyšetřován na svobodě.

Velká část celé aféry se točí právě kolem ovlivňování zápasů Slavoje Vyšehrad. Před postupem do druhé ligy i po něm. Obviněno je celkem 20 lidí, z velké části rozhodčích, co si od Rogoze nechali podle policie slíbit úplatek.

Klíčovou figurou celého případu je „superšíbr“ Roman Berbr, v jehož případě vyšetřování nashromáždilo spoustu důkazů potvrzujících předchozí spekulace, že si on a jeho kumpáni fotbal tak trochu zprivatizovali. A překračovali přitom nejen kompetence a fotbalové řády, ale patně i zákonná ustanovení. Berbr rezignoval na všechny funkce a čeká se, zda jeho pád vyvolá uvnitř českého fotbalu zásadnější ozdravné změny.

Roman Rogoz zůstává tak trochu ve stínu svého velkého učitele a ochránce. Ale dosud získané poznatky o jeho činnosti působí naprosto devastujícím dojmem. Evokují atmosféru totální zkaženosti. Jednoduše řečeno: Všechno špatné, co jste si kdy o českém fotbale dokázali představit, ožívá na papíře obsahujícím policejní usnesení o Rogozových skutcích.

Roman Berbr vždycky zdůrazňoval, jak je Rogoz ohromně pracovitý, což prý otevírá obrovské možnosti. Vrcholný funkcionář bohužel nikdy nedořekl, čím vším se ta pracovitost naplňuje. Až teď máme možnost seznámit se s tím, co všechno musí takový šíbr bojující s týmem například o postup z ČFL do druhé ligy zažít a zvládnout.

Tak v první řadě je samozřejmě nutné „ošéfovat“ všechna utkání vlastního týmu. S velkým předstihem a s Berbrovou pomocí nasadit spřátelené sudí, které neurazí nějakých těch sto nebo sto padesát tisíc korun bokem, samozřejmě když se vyhraje.

Ale to je pouhý základ. Správný šíbr sleduje i konkurenci. A umí zařídit, aby nebodovala naplno, když se to nehodí. Takže když o postup bojujete na dálku s Olympií Radotín, věnujete se i jejímu zápasu s Dobrovicemi. I sem nasadíte svého sudího a pro jistotu ještě vše proberete s klíčovou figurou Dobrovic, zde konkrétně bývalým sparťanem Petrem Lukášem.

„Jestli bys mu (sudímu Grímmovi) mohl říct, že jsem teď se všemi od cukrovaru (Dobrovice) mluvil a tamto odmítli a vzali naši nabídku, budou na naší straně, jediný problém bude, aby jim někdo nezakroutil krkem,“ svěřil se pak Rogoz v květnu 2019 příteli Michalu Káníkovi.

Své zákulisní hry s tlustými balíčky bankovek ale rozehrával i dalšími směry. Před utkáním s Vltavínem například podle policie podplatil jak rozhodčí, tak obránce soupeřova týmu Martina Uvíru.

A když hrajete třeba s Litoměřickem, dá se zase zařídit, že soupeř oslabí, protože mu bude scházet pár zkušených plejerů z jeho tradiční sestavy. Tedy zařídit se to dalo, když v tomto oddíle působil jistý Martin Pýcha. Stačilo mu cinknout se slovy: „Doufám, že jeden den na jaře taky se mnou budeš kamarádit.“ A samozřejmě, že to nebylo zadarmo.

Jak se na všechny ty úplatky sháněly prostředky? Podle odposlechů leckdy dost složitě, obvolávali se třeba známí a kamarádi ohledně půjček. Mnohé zmínky a zejména pak způsob, jak byl zmanipulován přípravný zápas Vyšehradu s Motorletem, naznačují, že podvodníci mohli generovat finanční zdroje i „cinklými“ sázkami.

Navíc si skupina přišla v březnu loňského roku na 850 000 korun, které na základě fiktivních faktur vytáhla z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Celá korupční mašinérie se nezastavovala ani po postupu Slavoje Vyšehrad do druhé ligy v létě 2019. To se totiž zase začalo bojovat o udržení v soutěži. Leckteré epizody zdokumentované v policejních materiálech už jsme na Seznam Zprávách publikovali. Co je důležité: ze spisů je patrné, jak se osoby oslovené ke spolupráci za úplatek nijak nevzpěčují, nejsou překvapené, reagují na vše jako na dobře zaběhanou, starou známou věc.

Zda se aféra bude ze Slavoje Vyšehrad rozšiřovat i na další kluby, je důležitá otázka pro příští měsíce. Policie průběžně sestavuje další a další poznatky, probouzet se začínají i fotbalové orgány.

Disciplinární řízení povedou Etická komise FAČR a Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. A to tak, že se Etická komise bude zabývat případnou mírou zavinění fyzických osob. A disciplinárka LFA si pod sebe stáhla příběh právnické osoby, tedy konkrétně klubu jménem Slavoj Vyšehrad. Zkoumat sice bude jen jeho možná provinění od léta 2019, tedy od postupu do profesionální soutěže, protože na soutěže nižší nemá tato komise pravomoc, ale i tak jistě bude o čem hovořit.

Nebýt covidu-19 a protipandemických opatření ze systému PES, začala by disciplinárka s výslechy rozhodčích a dalších účastníků ovlivněných zápasů již teď v lednu. Bohužel opatření omezující počet osob, jež se mohou na jednom místě a v jednom čase potkat, tomu zatím zabrání.

Majitel klubu Jaroslav Klíma už od října žádosti redakce o rozhovor či své bližší vyjádření k věci zdvořile odmítá. Nejprve se zdůvodněním, že čeká na pozvání k výslechu, nyní proto, že na policii podepsal prohlášení o mlčenlivosti. „Ale časem bychom k tomu asi něco říct měli, ty události nás nevykreslují v dobrém světle,“ poznamenal při dosud posledním pokusu redakce o kontakt.

Až na rozhovor případně dojde, klíčová bude nejspíš otázka, jestli má fotbal, který se dělá takhle, vůbec ještě smysl. Jestli někomu přineslo alespoň chvilkové štěstí, když Rogoz za pomoci svého vlivu, konexí, úplatků a dalších špinavostí Slavoj Vyšehrad do druhé ligy protlačil. A v nováčkovské sezoně nesestoupil.

Druhá liga přitom žádné milionové příjmy sama o sobě negeneruje. Navíc namísto ve svém areálu na Vyšehradě musel hrát Slavoj své soutěžní zápasy na Strahově, takřka bez diváků.

Tak proč se sháněly na každý zápas statisícové úplatky a korumpovatelní rozhodčí? Ze zvyku? Kvůli příjmům z „cinklých“ sázek? Celá ta spirála plná špíny totiž skoro postrádá logický smysl. Nabízí i otázku, zda se podobně chová i konkurence. A také, co se asi musí dít v nejvyšší soutěži, v soubojích o titul či o miliony z Ligy mistrů, když vidíme, jaké manévry Rogoz pořádal kvůli postupu z ČFL.

Soudě dle dosud jediného oficiálního vyjádření Slavoje Vyšehrad je klubová komunikační strategie očekávatelná: To všechno zlosyn Rogoz, v klubu o ničem takovém neměl nikdo ani nejmenší tušení.

Tady je tedy originální znění z klubového webu, a to z října loňského roku: „Rád bych se vyjádřil, že s ohledem na současnou kauzu, týkající se vyšetřování, ve kterém je uvedena souvislost s FC Slavoj Vyšehrad, distancujeme se od jakýchkoli obvinění, souvisejících s vyšetřovanou činností pana Romana Rogoze.“ Podpis: Jaroslav Klíma, předseda představenstva.

Předpoklad, že bývalý fotbalista a nyní podnikatel v pohostinství Jaroslav Klíma nežil v uplynulých letech v nějakém paralelním vesmíru, kde se vůbec nic neví, navozuje například úryvek z odposlechnuté komunikace mezi Rogozem a klubovým sekretářem Olegem Martincem z července 2020.

Martinec do telefonu Rogozovi napřímo říká, že se majitel klubu Jaroslav Klíma někdy za ty „Rogozovy věci“ stydí, že by prý chtěl dělat čistý fotbal. Následnou debatu o sudích však uzavře Rogoz větou: „Žádnej nebyl zadarmo.“

Zda Rogoz případně dostával peníze na úplatky od vedení klubu, to z policejního šetření, alespoň z toho, co měl reportér Seznam Zpráv dosud možnost vidět, nijak přímo a jednoznačně nevyplynulo.

S ohledem i na současný stav věcí je ale pozoruhodný příběh z června loňského roku, kdy Rogoz projevoval výrazný neklid pramenící z utkání se Sokolovem, na které neměl „munici“.

„Já nemám nic, tak prostě nic nebude. Ale aby to neskončilo průserem,“ trápil se do telefonu v rozhovoru s Michalem Káníkem. Následně, podle mínění vyšetřovatele právě ve snaze sehnat peníze, začne Rogoz kouzlit kolem jména Babka.

O koho jde? František Babka je podnikatel, který dělá společný byznys například s fotbalovými agenty Karolem Kiselem a Martinem Latkou. Babka vlastní polovinu jejich společné firmy.

A tento František Babka má syna Matouše, nyní 19letého fotbalového brankáře Slavoje Vyšehrad.

Takže tehdy, když Rogoz sháněl peníze, aby si mohl pojistit i zápas se Sokolovem, začal obtelefonovávat osoby z Fotbalové asociace, zejména Jiřího Kotrbu a Ladislava Maiera, s tím, jestli by se mladý Babka nemohl dostat do mládežnické reprezentace. Což se mu shodou okolností v létě loňského roku podařilo, když byl nominován do týmu nejlepších hráčů do 19 let.

I tento příběh má ovšem své pokračování.

Krátce poté, co vypukla aféra s Berbrem a Rogozem, došli na Vyšehradu k rozhodnutí, že se s Rogozem rozloučí. To se stalo 19. října.

Zkraje listopadu pak následoval další důležitý krok. Vyšehrad propustil trenéra Romana Nádvorníka. Vysvětlil mu to tak, že do klubu vstoupil nový investor a tuto změnu si přeje. Mužstvo převzal trenér Michal Zach.

Oním investorem je podle všeho právě podnikatel František Babka. A po trenérské výměně, kterou měl iniciovat, došlo k jedné zásadní změně. V základní sestavě Slavoje Vyšehrad začal nastupovat coby brankář jeho 19letý syn Matouš.

V útoku nastupuje či střídá Pavel Vandas mladší, syn bývalého útočníka Slavie, který na Vyšehradě nedávno nastoupil jako nový sportovní ředitel klubu.

A když už je řeč o synech známých jmen, dodejme zajímavost, že v kádru Slavoje působí i Felix Čejka, syn vynikajícího golfisty Alexe Čejky ze vztahu s někdejší televizní moderátorkou Mirkou Čejkovou.

Podstatná je skutečnost, že ve 12 dosud odehraných kolech získal Slavoj Vyšehrad v podzimní části druhé ligy toliko 4 body, což opravdu není mnoho. Ale problémů má kvůli vzepětí, jež přišlo a odešlo spolu s Romanem Rogozem, zjevně mnohem více. A naprosto fatálních.

Na obzoru jsou jen další výslechy, vyšetřování, disciplinární řízení, nejistota a případné likvidační pokuty. Budoucnost Slavoje Vyšehrad se nejeví zrovna růžově.

Leda by s růžovým čírem začal zase nastupovat „Lavi“. Ve srovnání s tím, co v zákulisí potajmu, dlouhodobě a zcela standardně prováděl Roman Rogoz, by to to ostatně byla jen prakticky nevinná, úsměvná kratochvíle.

Reklama

Související témata:

Doporučované