Hlavní obsah

V Hongkongu demonstrují proti zákonu o urážce čínské hymny

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dnešního policejního zásahu v Hongkongu.

Reklama

Kvůli spornému zákonu o hanobení čínské národní hymny obyvatelé Hongkongu opět protestují v ulicích. Policie na ně použila slzný plyn a ve velkém počtu střeží budovu hongkongského parlamentu. Ten má dnes normu projednat.

Článek

Stovky příslušníků pořádkové policie v očekávání nepokojů vztyčily kolem parlamentu dvoumetrovou bariéru. Demonstranti se však v masovém měřítku nesešli, uvedl hongkongský deník South China Morning Post. Podle něj skupinky demonstrantů ojediněle zastavovaly dopravu a policie proti nim použila slzný plyn. Zatčeno bylo 16 demonstrantů, z nichž tři jsou obviněni, že u sebe měli zápalné lahve.

Po několikaměsíční pauze způsobené koronavirovou krizí vypukly v Hongkongu prodemokratické protesty opět minulý týden. Jejich spouštěčem byl nesouhlas s plánem pevninské Číny prosadit zákon o národní bezpečnosti na území Hongkongu. Jeho cílem je zabránit „podvratné činnosti a separatistickým aktivitám“. Prodemokratičtí aktivisté se obávají, že norma by mohla omezit v Hongkongu svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie bariéry, kterou policie obehnala parlament.

V jiném zákonu, který by měl dnes ve druhém čtení projednávat hongkongský parlament, jde o to, že hanobení čínské národní hymny, známé jako Pochod dobrovolníků, by napříště mělo být trestným činem. Za urážku či zneužití hymny pro komerční účely bude v případě schválení normy hrozit až tříleté vězení nebo pokuta 50 000 hongkongských dolarů (159 000 korun).

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je provincie spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

V červnu minulého roku propukly v Hongkongu protesty původně proti návrhu zákona, který měl umožňovat vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Postupně ale aktivisté rozšířili své požadavky na obecnější demokratické reformy a demonstrace pokračovaly mnoho měsíců.

Reklama

Doporučované