Hlavní obsah

V Hradci Králové náměstka primátora ani radního nezvolili, vedení dál neúplné

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí nezvolili nového náměstka primátora pro školství a sociální věci. Kandidáti Andrea Turková (ANO) ani Martin Soukup (ODS) nezískali dost hlasů. Zastupitelé nezvolili ani nového člena rady města.

Článek

Volbu nových funkcionářů zařadilo na program jednání současné menšinové vedení města. Turkovou navrhlo hnutí ANO, Soukupa ODS. „Vedení je nekompletní, je nám to často vyčítáno. Chceme to dát do pořádku,“ řekl před volbou primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Zastupitel Aleš Dohnal (Piráti) řekl, že volba by měla smysl, kdyby na funkce rezignovala celá rada. Jinak jde podle něj o „maskování vzletnými slovy“.

Personální změny ve vedení radnice zastupitelé s přestávkami řeší od loňského listopadového rozpadu vládnoucí trojkoalice ANO, ODS a uskupení Zelení a Změna pro Hradec.

Turková v dnešní tajné volbě dostala 13 hlasů a Soukup šest. Ke zvolení by potřebovali nejméně 19 hlasů, protože hradecké zastupitelstvo má 37 lidí. Hlasovací lístky při volbě odevzdalo 20 zastupitelů. Po spočítání bylo 19 hlasů platných a jeden neplatný.

Nominaci na post náměstka na návrh Dohnala dostal i zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Hanousek, který byl náměstkem primátora do odvolání zastupiteli 22. února, však kandidaturu nepřijal. Řekl, že by ve vedení města neměl šanci prosazovat svůj program.

Na pozici radního kandidoval zastupitel Jiří Kos (ANO), ale zvolen nebyl. Z 20 odevzdaných hlasů dostal 15. Radní Oldřich Vlasák (ODS) navrhl jako radního také Soukupa, ten kandidaturu nepřijal.

Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř z ANO a zástupce Změny pro Hradec. ODS má post primátora a jednoho náměstka, ANO má dva náměstky primátora. ANO a ODS mají v zastupitelstvu dohromady 16 ze 37 hlasů.

V Hradci Králové od voleb v roce 2018 do loňského listopadu vládla koalice ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, disponovala 19 hlasy. V listopadu z ní odešlo uskupení Změna a Zelení a letos v březnu ukončily zbylou menšinovou koalici ANO a ODS. V nejvyšších orgánech města zůstali zástupci ANO, ODS a Změny. Na nové koalici se strany zatím nedohodly.

Blok čtyř opozičních stran Hradecký demokratický klub (HDK), Piráti, Koalice pro Hradec a uskupení Zelení a Změna pro Hradec navrhoval vytvoření společné pětikoalice s ODS. To ODS odmítla a preferovala například čtyřkoalici s HDK, Piráty a Koalicí pro Hradec. V dubnu čtyři opoziční strany oznámily, že se již dalších protahujících se vyjednávání účastnit nebudou. Deklarovaly, že jsou připraveny podpořit všechny smysluplné projekty města.

Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. HDK má sedm mandátů, ODS má pět zastupitelů, Piráti také pět. Po třech zastupitelích mají Koalice pro Hradec, KSČM a uskupení Zelení a Změna pro Hradec.

Reklama

Doporučované