Hlavní obsah

V Itálii vyšetřují únos chlapce, který přežil květnovou nehodu lanovky

Foto: Profimedia.cz

Při květnové nehodě se utrhlo nosné lano a kabina spadla do zalesněného a strmého terénu asi 300 metrů před cílovou stanicí.

Reklama

Šestiletého chlapce, který jako jediný přežil květnovou nehodu lanovky v Itálii, odvezl dědeček do Izraele, a to proti vůli ostatních členů rodiny. Italské úřady zahájily vyšetřování.

Článek

Eitan Biran, jehož rodiče a dvouletý bratr zahynuli 23. května při nehodě lanovky na trase Stresa-Mottarone, se stal středem boje o opatrovnictví mezi příbuznými v Itálii a Izraeli.

Eitanovi rodiče, izraelští občané, žili v Itálii. Před údajným sobotním únosem žil Eitan u své tety z otcovy strany Ayi Biran-Nirkové ve městě Pavia. Biran-Nirková získala dítě do péče poté, co jej v červnu propustili z turínské nemocnice.

Eitanova teta z matčiny strany v Tel Avivu Gali Pelegová minulý měsíc zahájila proces adopce. Její právník podle webu The Guardian tvrdí, že dítě Biran-Nirková drží jako rukojmí.

„My jsme Eitana neunesli a nebudeme to slovo používat. Eitana jsme přivezli zpět domů. Museli jsme to udělat, nedostali jsme žádné informace o jeho zdravotním nebo psychickém stavu. Kdyby soudce nenaplánoval schůzky, neviděli bychom ho,“ uvedla Pelegová pro izraelské rádio 103FM.

Eitanův dědeček z matčiny strany, Šmulik Peleg, se po nehodě přestěhoval z Tel Avivu do Itálie. Podle zpráv v italském tisku Peleg vzal dítě v sobotu ráno ven. Do půl sedmé večer, jak bylo dohodnuto, se s chlapcem domů nevrátil.

Po vyhlášení poplachu italská policie zjistila, že Eitan opustil Itálii na palubě soukromého letadla s dědou Pelegem, který disponoval izraelským pasem dítěte. Diplomatické zdroje později potvrdily jejich příjezd do Izraele.

Italská média uvedla, že Biran-Nirková opakovaně posílala zprávy Pelegovi, který údajně nakonec odpověděl: „Eitan se vrátil domů.“

„Tato zpráva všechny rozrušila a vyvolává velké obavy. Eitana odtrhli od rodiny, ve které vyrůstal, ale také od lékařů, kteří stále léčí jeho trauma,“ řekl listu Corriere della Sera právník Armando Simbari, který zastupuje Eitanovu tetu Biran-Nirkovou.

K nehodě, při níž zemřeli také Eitanovi prarodiče, pravděpodobně došlo, když se přetrhlo přívodní lano, v důsledku čehož se kabina zřítila do zalesněné oblasti. Kabina se v okamžiku havárie nacházela ve výšce asi 20 metrů.

Od cíle Monte Mottarone lanovku v okamžiku pádu dělilo jen několik metrů. Do lanovky nastoupilo ve městě Stresa u jezera Maggiore patnáct lidí, kteří se vydali na dvacetiminutovou jízdu. Osm ze čtrnácti zemřelých pocházelo z Itálie.

Vyšetřovatelé nadále dodnes objasňují příčinu nehody. Na místě byla nedávno nalezena „černá skříňka“. Očekává se, že bude trvat tři měsíce, než se vyhodnotí, zda informace ze skříňky pomohou odhalit nějakou anomálii v systému lanovky.

Linka Stresa-Mottarone byla obnovena koncem dubna, kdy Itálie zmírnila omezení týkající se koronaviru.

V červnu se italská veřejnoprávní televize Rai stala terčem kritiky za odvysílání uniklých kamerových záznamů z havárie. Ta byla za posledních 20 let nejhorším neštěstím v Itálii, co se pádů lanovky týče.

V únoru 1998 zahynulo dvacet lidí, když americké vojenské letadlo, které letělo příliš nízko, přeřízlo lano podpírající kabinu nedaleko lyžařského střediska Cavalese v Dolomitech.

Reklama

Související témata:

Doporučované