Hlavní obsah

V Jablonci začali odvážet sníh z ulic, už není ho kam odhrnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

V Jablonci nad Nisou začali dnes odvážet sníh z ulic, chodníků a zastávek městské dopravy.

Článek

„V podhorském městě napadl více než metr sněhu a na mnoha místech už ho nebylo kam odhrnout. Sníh odvážejí nákladní auta na deponii, tedy určené místo za městskou sportovní halou,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Práce budou podle ní pokračovat i ve čtvrtek.

V Jablonci je zimní údržba technicky i finančně náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Rekordní byla zima 2018/2019, která stála Jablonec 25,3 milionu korun. Zimní údržbu tehdy prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit kvůli přívalům sněhu, které nedokázaly technické služby zvládnout. Z ulic tehdy muselo dát město odvézt více než 8300 tun sněhu.

„Protože přestalo sněžit, začali jsme odvážet sníh z Mírového náměstí,“ řekl vedoucí správy komunikací Martin Černý. Sníh je podle něj potřeba odvézt také ze dvora městské policie, z okolí městského divadla, Eurocentra a také od přechodů v ulici Generála Mrázka a na Horním náměstí. Hromady sněhu brání i v rozhledu při výjezdu ze Staré Osady do ulice Československé armády nebo na křižovatkách v Revoluční a Palackého ulici.

Technické služby také začaly s postupným úklidem parkovišť na sídlištích. Upozorňují na to tabule, které žádají obyvatele, aby úklid sněhu umožnili a přeparkovali své vozy. Řidiči to ale často ignorují a parkují i na zákazech stání nebo u kontejnerových stání. „Apeluji na všechny Jablonečany, aby důsledně sledovali značky a dodržovali je. Škodí tím hlavně sami sobě - neodklizený sníh brání složkám IZS v průjezdu nebo svozové firmě v odvážení odpadků,“ vyzval obyvatele města primátor Jiří Čeřovský.

Podle ředitele městské policie Michala Švarce je znát, že hodně lidí zůstává kvůli covidu doma. „Na sídlištích je mnoho aut, u nichž je patrné, že dlouho nevyjela,“ uvedl. Na špatně parkující vůz mohou lidé upozornit na lince 156. Za nerespektování dopravního značení typu zákaz stání nebo zastavení s dodatkovou tabulkou „ZA SNĚHU“ hrozí podle něj hříšníkům až dvoutisícová pokuta. Pokuta až 10.000 korun hrozí těm, kdo budou ze soukromých pozemků házet sníh na veřejné komunikace, včetně chodníků.

Doporučované