Hlavní obsah

V Jihlavě by měla prázdná část továrny u zoo sloužit od příštího roku kultuře

Foto: Cafe Eternity, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Prázdná část textilní továrny u jihlavské zoologické zahrady by měla být od příštího roku přístupná veřejnosti. Město tam chce jednoduchými úpravami vytvořit prostor pro kavárnu, hernu a pro pořádání kulturních akcí.

Článek

Na úpravy celého rozlehlého areálu Modety, který už několik let patří městu, má radnice v plánu udělat architektonickou soutěž.

Architektonická soutěž by podle primátorky mohla být vyhlášena v příštím roce. „Je to velký projekt, takže bychom se rádi vydali touto cestou, kdy hledáme kvalitu,“ řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Na celkovou rekonstrukci továrny by se město podle nynějších předpokladů mohlo ucházet o dotace v Národním plánu obnovy, prostor chce dát i soukromým investorům.

„Chtěli bychom mít v Modetě velké návštěvnické centrum. Líbí se nám představa, že je to v zoologické zahradě, což je největší jihlavský turistický tahák a je to velmi blízko centru,“ řekla Koubová. V továrně by po rekonstrukci měla být kavárna, ubytování, prostor pro zoo, ale také pro kreativní vzdělávání. Kolik metrů by jednotlivé aktivity dostaly, by se podle primátorky mělo vyjasnit do konce roku. Proměna celého průmyslového areálu bude zřejmě stát několik stovek milionů korun.

Nemovitosti u zoo, která patří městu, Jihlava podle dřívějších údajů koupila koncem roku 2016 za 29 milionů korun. Výrobce plavek a sportovního oblečení Modeta Style v továrně zůstal v nájmu. Část areálu už se nevyužívá, v části bude textilní výroba podle primátorky ještě určitě do roku 2024.

S nejnutnějšími úpravami pravého křídla areálu továrny, které se už nevyužívá, původně město počítalo už pro letošek. „Zaseklo se nám to kvůli tomu, že jsme řešili celkovou koncepci zoo,“ řekla primátorka. Aby tam mohli lidé chodit na kulturní akce, tak je podle ní potřeba například udělat elektrické rozvody, sociální zařízení a bezpečný vchod. „Neměly by se tam dělat žádné velké stavební zásahy,“ uvedla. Městská organizace pro kulturu Brána Jihlavy by tam měla působit od příštího jara.

Továrna pocházející z počátku 20. století byla později rozšiřovaná. Podle údajů, které město zveřejnilo při podpisu kupní smlouvy, zabírá areál Modety přes 1,2 hektaru pozemků.

Reklama

Doporučované