Hlavní obsah

V Jihlavě je nejvíc potkanů na sídlištích, ve středověkém podzemí nemají potravu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihlavě letos deratizační firma zaznamenala o něco vyšší výskyt potkanů než před rokem. Hodně potkaních nor je vidět na sídlištích Březinova, Na Dolech nebo mezi bytovými domy v Kollárově ulici.

Článek

Naopak v rozsáhlém podzemí pod historickým centrem se potkani moc nedrží. „Potkani se vyskytují převážně tam, kde mají dostatek potravy. Protože naše podzemí je velice dobře ošetřeno, tak se tam vyskytují ve velmi malém množství,“ uvedla Kateřina Kadlecová z majetkového odboru města.

V Jihlavě začala tento týden pravidelná jarní deratizace, za niž město zaplatí 278 tisíc korun. Týká se veřejných trávníků a všech městských budov, včetně škol a domů s pečovatelskou službou. Pracovníci deratizační firmy budou klást nástrahy do 19. května. V tomto padesátitisícovém městě se provádí i podzimní deratizace, která se týká jen zelených ploch. Jindy v roce se podle Kadlecové potkani případně hubí lokálně.

„Tento rok je tady potkanů víc, je zvýšený výskyt oproti minulému roku,“ řekl dnes jednatel firmy Deratex Tomáš Bubrinka. Potkanům se může dařit lépe i kvůli tomu, že se lidé kvůli koronavirové epidemii drží víc doma a jsou problémy s odpadky u popelnic. „Vidíme to i v jiných městech,“ řekl.

Otrávené nástrahy se podle Bubrinky nesmí nechávat ležet volně. Buď se zakopou do potkaní nory nebo se vkládají do uzavřené deratizační staničky. Kolik potkanů se podaří vyhubit, se podle něj těžko odhaduje. Otrávený potkan uhyne asi po pěti dnech, většinou zůstává pod zemí. „Když jezdíme na pravidelné kontroly, vidíme, jestli ty díry jsou obnovené, nebo nejsou,“ uvedl. Odhadl, že nástrah bude ve městě rozmístěno ke 100 kilogramům. Na místa uložení upozorňuje firma výstražnými nálepkami.

Reklama

Doporučované