Hlavní obsah

V Jihlavě začala oprava střechy radnice rozebíráním hodin, potrvá dva roky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli větru mohli horolezci dopoledne sejmout jen rafičky, ciferník sundají, až to dovolí počasí. Do střechy historické budovy radnice zatéká, části krovů jsou napadené hnilobou.

Článek

Pracovníci letos rozeberou a opraví část střechy viditelnou z Masarykova náměstí. Opravy druhé poloviny střechy by na to měly navázat příští rok.

Naposled se střecha na radnici opravovala počátkem 90. let minulého století. Červené střešní tašky bobrovky ale někde dobře netěsní a zalétává pod ně sníh nebo déšť. Projekt počítá s výměnou částí krovu, které jsou napadené houbami, střešních latí i krytiny. „Nechali jsme zpracovat mykologický posudek, abychom měli představu, jak moc se bude do toho krovu zasahovat. Bylo tam lokalizovaných několik ohnisek,“ uvedla Vladislava Hudečková z odboru kanceláře tajemníka. Doplnila, že celý rozsah poškození krovu bude zřejmý až po sejmutí krytiny.

Letošní opravy střechy budou stát včetně daně 3,3 milionu korun. Město by na ně mělo dostat půl milionu korun z dotačního programu zaměřeného na regenerace městských památkových rezervací a zón.

Nynější budova radnice v Jihlavě vznikla propojením tří původně bohatých patricijských domů, jejichž historie sahá do poloviny 13. století. „Vůbec by nikoho nenapadlo, že pod tou střechou a pod tou klasicistní fasádou je úžasná gotická síň,“ podotkl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL).

Teď má radnice barokní nástavbu s mohutným dřevěným krovem, který měří v nejvyšší části přibližně 11 metrů. Podoba věžičky s hodinami je zřejmě z roku 1786, jak udává letopočet pod ciferníkem. Ciferník bude po sejmutí asi měsíc renovovat firma L. Hainz, která se specializuje na opravy věžních hodin. Hodiny jihlavské radnice by se pak měly přiblížit původní podobě. Novodobé masivní rafičky budou nahrazené staršími, které teď byly jako exponát uložené v Bráně Matky Boží.

Pro Jihlavany to podle Hudečkové bude změna, protože historické rafičky budou asi méně vidět. „Teď se ještě zvažuje, jakým způsobem se ty ručičky zrenovují, aby byl čas na hodinách čitelný z dostatečně velké dálky,“ uvedla. Kvůli opravám střechy bude u radnice lešení.

Reklama

Doporučované