Hlavní obsah

V korupční kauze se našlo 34 ukrytých milionů. A přece soud s verdiktem váhá

Foto: Hanuš Hanslík

Vladimír Dbalý u městského soudu (obrázek z letošního dubna).

Reklama

Soud odložil po 4 letech vyšetřování verdikt v korupční kauze z Nemocnice na Homolce. Dal si čtvrt roku na rozmyšlenou.

Článek

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý se měl tento týden dozvědět verdikt v jednom z největších případů korupce při zadávání veřejných zakázek ve zdravotnictví.

Po téměř přesně čtyřech letech od jeho obvinění se však bude na rozsudek čekat ještě tři měsíce.

Městský soud v Praze si totiž místo vynesení rozsudku vzal výjimečně dlouho dobu na rozmyšlenou. A i když dnes zazněly poslední závěrečné řeči, oznámila předsedkyně senátu, že rozsudek vynese až 26. září.

Zdůvodnila to tím, že kauza je složitá. Přesto si zpravidla soudy i v komplikovaných případech nechávají na rozmyšlenou maximálně týdny.

Někdejší vrcholný manažer přední pražské nemocnice Dbalý je obžalován ze zmanipulování zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože.

Státní zástupce, který celkovou způsobenou škodu vyčíslil na 57 milionů korun, pro něj u soudu žádal 10 let vězení.

Vodítkem pro zrekonstruování úplatků Na Homolce byl pro policisty Dbalého deníček, kam si jednotlivé případy uplácení zapisoval. A ačkoli policie našla i v jeho ukrytém kufru hotovost, zlato a poštovní známky za celkem 34,5 milionu korun, Dbalý v závěrečné řeči jakékoli provinění z korupce či jiných trestných činů popřel.

Kvůli údajné korupci čelí Vladimír Dbalý ještě dvěma dalším trestním stíháním. V dubnu začal městský soud projednávat případ týkající se smluv na poskytování právnických služeb uzavřených mezi lety 2008 a 2011. Ve třetí kauze související mimo jiné s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie ještě nebyla předložena obžaloba.

Reklama

Související témata:

Doporučované