Hlavní obsah

V Krkonoších po sněžení stouplo nebezpečí lavin na třetí stupeň

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení v minulých dnech dnes stouplo na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost.

Článek

Třetí lavinový stupeň byl v letošní zimě v Krkonoších vyhlášen poprvé. Dosud v nejvyšších českých horách platil první či druhý stupeň. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na svém webu to uvedla krkonošská horská služba. Třetí lavinový stupeň platí i na polské straně Krkonoš. Podle vládních epidemických opatření k omezení pohybu mohou do hor od 1. března jen místní, takže po horách se od té doby pohybuje minimum lidí.

Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo čtvrt metru sněhu a za poslední sněžení v minulých dnech přibylo dohromady kolem 85 centimetrů. Nyní na hřebenech leží od 80 do 130 centimetrů sněhu. Sněhové profily v Krkonoších vykazují nízkou stabilitu.

„V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. Sníh podle něj padal v kombinaci se silným větrem. Více sněhu je tak uloženo na závětrných svazích, žlabech a v odtrhových zónách, kde se vytvořily desky z navátého sněhu.

Na závětrných svazích nad pásmem lesa se podle Dlouhého mohou vyskytnout laviny deskové. „V pásmu lesa je uloženo větší množství nového sněhu, zde se mohou vyskytnout laviny z nového sněhu ve všech expozicích. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích,“ uvedl Dlouhý.

V Krkonoších v lavinách letos zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Po převozu do nemocnice zemřela.

V Krkonoších je lavinová činnost i přes malou nadmořskou výšku značně intenzivní, na obou stranách hor je zmapováno přes sto míst o celkové rozloze 554 hektarů, kde se lze setkat s lavinami. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

V lokalitě Bialy Jar se stalo před 53 lety, 20. března 1968, největší lavinové neštěstí v dějinách Krkonoš. Lavina si tam vyžádala 19 obětí.

Reklama

Doporučované