Hlavní obsah

V Krkonoších spadla lavina, nejspíš zasypala jednu osobu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Krkonoších na území hradeckého kraje se dnes sesunula lavina, podle prvních informací zasypala jednoho člověka. Horští záchranáři ho hledají. Lavina spadla i na polské straně hor, uvedli na twitteru.

Článek

Lavina spadla na hoře Mužské kameny, která je asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Lavina se uvolnila dnes také na polské straně Krkonoš v lokalitě Biely Jar. „Podle informací polské horské služby GOPR dva zasypaní. Na místo se přesunují i naši záchranáři ze tří okrsků,“ uvedli horští záchranáři na twitteru.

„V tuto chvíli probíhá záchranná akce, na které se podílí náš vrtulník,“ řekl ČTK mluvčí záchranné zdravotnické služby Ivo Novák. Neštěstí se stalo ve východních Krkonoších také 15. února. V lavině zahynul sedmnáctiletý skialpinista, druhý čtyřicetiletý přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole.

Druhé lavinové nebezpečí z pětibodové škály platí v Krkonoších od soboty. Stejný výhled je na pondělí. Na hřebenech hor je 60 až 110 centimetrů sněhu. Za 24 hodin ho napadlo deset centimetrů. Sníh napadl na ledovou krustu. Laviny z navátého sněhu se mohou vyskytovat na závětrných svazích nad pásmem lesa. Laviny z mokrého sněhu mohou být v polohách pod 1100 metrů nad mořem.

Reklama

Doporučované