Hlavní obsah

V Kutné Hoře vázne stěhování charity do bývalé cihelny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Kutné Hoře vázne stěhování střediska oblastní charity z bývalé školky v Trebišovské ulici do někdejší cihelny v Sedlci. Osadní výbor předměstské části má ke stěhování výhrady.

Článek

„Místní se bojí, že se do Sedlce budou stahovat bezdomovci z širokého okolí. Radnice se jejich obavy snaží rozptýlit“, řekl starosta Josef Viktora.

Vedení města poukazuje na to, že bývalou cihelnu využívá dopravní společnost Arriva a jinak je tento areál opuštěný. V Trebišovské ulici bylo středisko uprostřed sídliště.

Město v cihelně instalovalo čtyři zateplené obytné buňky, kapacita noclehárny je deset lůžek. Podle Viktory byla stejná kapacita v Trebišovské ulici obsazena jen z poloviny. „Oni měli strach, aby se tam nestahovali bezdomovci i z jiných okresů, ale charita má tvrdé podmínky, opravdu si to hlídají,“ řekl k obavám místních. Věří, že se situace vysvětlí a středisko se bude moci brzy přestěhovat.

Vedení města s osadním výborem jedná o podobě smlouvy, na jejímž základě bude charita nové prostory využívat. Výbor nechce, aby smlouva byla na dobu neurčitou. Město navrhlo, že by se každý rok vyhodnocovala situace kolem střediska. Viktora poukázal na to, že charita čerpá dotace, a nedostala by je, pokud by měla smlouvu jen na rok.

V Trebišovské ulici chce město obnovit provoz školky, která tam dříve fungovala, protože mu nestačí kapacity v dosavadních zařízeních.

Podobný problém řešila v minulosti radnice v Příbrami. Lidé tam nesouhlasili s výstavbou centra pro bezdomovce v areálu bývalé výtopny. Stížnost proti záměru se dostala až na krajský úřad, který ji zamítl.

Reklama

Doporučované