Hlavní obsah

V Kyjevě zastřelili ruského opozičního novináře Babčenka, v Česku podle vnitra o pobyt nežádal

V Kyjevě zastřelili ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka.Video: Profimedia.cz, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Kyjevě v úterý neznámý pachatel zastřelil ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, který se v únoru 2017 před výhrůžkami a policejním postihem uchýlil do zahraničí. Podle moskevského rozhlasu žil loni jednačtyřicetiletý novinář necelý půlrok v Praze. Ministerstvo vnitra ale odmítlo, že by podal žádost o trvalý nebo přechodný pobyt.

Článek

Podle ukrajinského serveru Obozrevatel byl Babčenko několikrát střelen do zad na prahu svého kyjevského bytu a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Policie smrt ruského novináře potvrdila s tím, že útok oznámila Babčenkova manželka, která svého muže našla v tratolišti krve.

Babčenko působil v Rusku jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou. Podle dostupných informací působil jako válečný zpravodaj při rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění) a byl považován za špičku ve svém oboru.

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. O čtyři roky později vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné slitování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

Před výhrůžkami smrtí se Babčenko loni v únoru uchýlil do ciziny. Do července podle rozhlasové stanice Echo Moskvy pobýval v Praze, pak krátce v Izraeli. V Kyjevě se usídlil loni v srpnu a podílel se na vysílání televize ATR pro krymské Tatary na anektovaném Krymu.

Důvodem k Babčenkovu přesunu z Česka na Ukrajinu měla být neúspěšná žádost o povolení k pobytu. Na svém twitterovém účtu to naznačil novinář a Babčenkův přítel Ondřej Soukup. České ministerstvo vnitra však v prohlášení odmítlo, že by ruský novinář o povolení k pobytu skutečně žádal.

„Ministerstvo vnitra uvádí na pravou míru informace některých médií a novinářů na sociálních sítích k pobytu novináře Arkadije Babčenka v ČR. Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl. (...) Znovu opakujeme, pan Arkadij Babčenko o žádný druh přechodného či trvalého pobytu či azyl v ČR nežádal,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Vnitro tak prostřednictvím prohlášení odmítlo, že by se na smrti ruského opozičního novináře podílelo svou „liknavostí“.

O motivech útoku policie odmítá spekulovat, ale podle Ukrajinské pravdy je hlavní vyšetřovací verzí msta za Babčenkovu novinářskou činnost. Na stanici Echo Moskvy a ruských sociálních sítích se objevily spekulace, že za vraždou opozičního novináře stojí Moskva. Podle agentury Interfax bylo stíhání neznámého pachatele zahájeno na Ukrajině i v Rusku.

Kreml ale prostřednictvím ministra zahraničí Sergeje Lavrova jakoukoliv spojitost s případem odmítl. Podle Lavrova jsou spekulace součástí rozsáhlé protiruské kampaně. S odkazem na ruskou agenturu TASS o tom informoval Reuters.

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované