Hlavní obsah

V Lednici končí letitá rekonstrukce minaretu v zámeckém parku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku končí v těchto dnech několik desetiletí trvající oprava minaretu, který je nejstarší dochovanou rozhlednou v České republice.

Článek

Poslední etapa oprav, která nyní končí, zahrnovala opravu spodní fasády a kamenné podesty za 4,5 milionu korun, řekla ČTK kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Práce na minaretu začaly už v 80. letech, kdy si správa zámku všimla, že v místnostech v minaretu se začínají objevovat trhliny a věž se mírně nakláněla. „Důvodem bylo regulování toku Dyje v 60. letech, která do té doby napájela bažinaté okolí minaretu. Stavba stojí na olšových a dubových dřevech, které potřebují vlhkost. Po regulaci toku ale bažina vyschla a s ní i základy minaretu,“ vysvětlila Holásková.

První pokus o statické zajištění stavby přišel v 80. letech, nebyl ale příliš úspěšný, proto se v 90. letech statické zajištění zopakovalo, tentokrát technikou mikropilotáží s lepším výsledkem. Od té doby prošly postupně úpravou mozaikové podlahy, střecha i dřík minaretu. A v posledních letech také interiéry a právě spodní fasáda.

„Teď pracujeme na úpravách okolí, budujeme novou pokladnu, občerstvení, toalety a posezení. Vše vyjde přibližně na milion korun, není to už součást rekonstrukce minaretu,“ doplnila kastelánka.

Z velkých prací se nyní v zámeckém parku chystá generální údržba Zámeckého rybníku, kterou bude zajišťovat Biosférická rezervace Dolní Morava a která spočívá zejména v odbahnění rybníka. „Bahna je v rybníku tolik, že v něm už je pouze minimum vody, což je špatné i pro živočichy a ptactvo. Voda také vymlela břehy ostrovního systému a je potřeba je zpevnit,“ konstatovala Holásková. Práce, které přijdou asi na 100 milionů korun, by měly začít na začátku příštího roku.

Reklama

Doporučované