Hlavní obsah

V Lednici otevřeli nové laboratoře zaměřené na ochranu rostlin

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity otevřela v Lednici na Břeclavsku nové laboratoře zaměřené na ochranu rostlin pro zemědělské a zahradnické účely. Bude v nich zkoumat bakterie i viry.

Článek

Škola do vybudování laboratoří a přístrojového vybavení investuje více než 17 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Laboratoře jsou navrženy tak, aby splňovaly požadavky různých disciplín a oborů. „Nejvýznamnější částí je část fytopatologická, tedy ochrana rostlin. Pomocí nových přístrojů budeme řešit otázky virologických, bakteriologických a mykologických směrů, jako jsou například interakce patogenu a hostitele,“ uvedl Aleš Eichmeier z Mendelea - Ústavu genetiky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

V laboratořích jsou mikroskopy, sekvenátory DNA i pokročilé přístroje, které v reálném čase umí měřit a kvantifikovat množství nárůstu konkrétní DNA ve vzorku. „Tyto přístroje se hodí k sekvenování, tj. určování pořadí nukleotidů, malých genomů, jako mají viry či bakterie, nebo k sekvenování environmentálních vzorků, ze kterých je možné určit přítomné druhy mikroorganismů,“ popsal vědec.

Moderní technika je podle Eichmeiera nezbytná k produkci kvalitních vědeckých výsledků. V laboratořích budou také kultivační prostory pro mikroorganismy a pro jejich uchování.

Stavební část rekonstrukce centrálních laboratoří s rozpočtem 13,2 milionu korun začala letos v únoru. Nyní bude následovat dodávka laboratorního nábytku a zbývajících přístrojů zhruba za 4,3 milionu korun.

Reklama

Doporučované