Hlavní obsah

V Liberci přibyla naučná stezka, vede kolem Lesního koupaliště

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Liberci přibyla další naučná stezka, je nedaleko zoo. Přibližně čtyřkilometrový okruh začíná na Tiché stezce a vede pěšinami v okolí Lesního koupaliště.

Článek

Ke splnění úkolů je třeba mít s sebou mobilní telefon s aplikací na čtení QR kódů. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. Trasa podle ní vede i po lesních cestách, kterými se běžně nechodí.

Na trase je 18 stanovišť označených žlutými cedulkami s QR kódy, které obsahují přírodovědné zajímavosti spojené s daným místem, úkol a popis další cesty. Účastníci budou třeba odpovídat na otázky Jak komunikují čolci? Co se lidé naučili od koček? Umí kuny plavat?. „Stezku jsme tvořili přednostně pro žáky od deseti let s cílem motivovat je k pobytu venku, nabídnout jim tam smysluplné trávení času a třeba se i něco nového dozvědět. Užijí si však všichni, kdo na ni zavítají,“ uvedl lektor Městského střediska environmetální výchovy Divizna Tomáš Plener. Divizna patří pod zoo.

V Liberci to není jediná stezka. Několik jich je například na Ještědu, asi nejznámější se jmenuje Terasy Ještědu. Je dlouhá deset kilometrů a vede po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene. Stezka má 12 zastavení, která návštěvníky seznamují především s geologií a geomorfologií hřebene, ale také s historií lanovky, ještědských chat, hotelů a pomníčků. Další stezku s 16 zastaveními vybudovaly Lesy ČR a je určená hlavně pro děti. Seznamuje je s životem lesa. Vede ze sedla Na Výpřeži pod Ještědem asi tři kilometry z kopce dolů do Ostašova. Další tři stezky zaměřené na sklářství a místní výrobu piva a mouky vedou od dolní stanice Skalka.

Další naučná stezka mapuje památná místa jedné z nejvýznamnějších bitev sedmileté války, jež se u Liberce odehrála 21. dubna 1757. Po městě vede i okruh zaměřený na rodinu Liebiegů, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář. Prohlídková trasa má 17 zastavení. Další dvě trasy ve městě vedou po místech, kde jsou venkovní umělecká díla. Kratší čtyřkilometrová trasa vede na Králův Háj a Aloisinu Výšinu. Druhý okruh dlouhý 8,5 kilometru je zaměřený na centrum, okolí bazénu a čtvrtě Pavlovice, Ruprechtice a Růžodol. Na trasách je 27 děl od 22 umělců.

Městské informační centrum nedávno vytvořilo pět tipů na výlety. Jeden končí u zaniklé rozhledny, další vedou kolem Výšiny nebo krajinou rybníků či k rozhledně Císařský kámen i k Hanychovské jeskyni.

Reklama

Doporučované