Hlavní obsah

V Londýně se letos vraždilo nejvíce za posledních deset let

V Londýně zabili nejvíce lidí za posledních 10 let.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Většina obětí zemřela po útoku nožem. Podle londýnského starosty za to mohou škrty v rozpočtu.

Článek

V Londýně se letos stalo obětí vraždy či zabití nejvíce lidí za posledních deset let. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnil zpravodajský web BBC. Od prvního ledna zabili či zavraždili v britském hlavním městě 130 lidí. Vyšší bylo toto číslo naposledy v roce 2008, kdy se vyšplhalo na 154.

Zatímco letos se obětí vražd či zabití stalo v téměř devítimilionovém Londýně už 130 lidí, loni to bylo jen 116. Do loňské statistiky přitom nejsou započítány oběti teroristických útoků. Čtyři z březnového atentátu u parlamentu, osm z útoku v oblasti mostu London Bridge a jedna z útoku u mešity ve čtvrti Finsbury Park.

Nejméně lidí bylo v britské metropoli zabito v posledních deseti letech v roce 2014 (94). Zatímco do té doby počet obětí vražd a zabití v hlavním městě klesal, v posledních čtyřech letech byl vždy vyšší než sto.

Ze 130 letos zavražděných či zabitých lidí jich 73 zemřelo na následky útoku nožem a 14 na střelná zranění.

Zatím poslední obětí, která se zapsala do smutné statistiky, byl 18letý Jay Sewell, kterého ubodali v noci na středu ve čtvrti Eltham. Ve stejné části Londýna ubodali mladého muže také v neděli.

Mluvčí londýnského starosty Sadiqa Khana označil nárůst počtu vražd a zabití za „ostudný“. Na vině jsou mimo jiné škrty, které učinily vlády konzervativců za posledních osm let v oblasti bezpečnosti, prevence násilí a programů pro mládež, dodal mluvčí labouristy Khana. Metropolitní policie uvedla, že je odhodlána počet násilných trestných činů snížit.

Reklama

Související témata:

Doporučované