Hlavní obsah

V menšinové vládě ANO by mohli být i Klaus mladší nebo Hamáček, míní Babiš

V menšinové vládě Andreje Babiše by mohli být i Hamáček, Klaus mladší nebo Černochová.

 

Reklama

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš považuje za zbytečné v tuto chvíli jednat o koaliční vládě.

Článek

V diskuzním pořadu Partie televize Prima uvedl, že ostatní strany nechtějí o programu debatovat. Babiš ani týden po sněmovních volbách, které ANO drtivě vyhrálo, nenašel potenciálního koaličního partnera. Chce zkusit sestavit menšinovou vládu z ministrů ANO, nestranických odborníků, ale i z expertů z jiných politických stran. Jako odborníky a možné kandidáty na post ministra školství zmínil Václava Klause mladšího a Janu Černochovou.

„Bohužel strany kategoricky odmítají spolupráci s námi. Vyjednávat o nějaké koaliční vládě nemá smysl,” řekl Babiš v neděli pro televizi Prima. Hlasování o důvěře menšinové vládě by chtěl stihnout do Vánoc. „Určitě nechceme předčasné volby,” prohlásil předseda hnutí ANO. Má představu, že každá ze stran, které ve Sněmovně zasedly, si v programu menšinové vlády najde svou část. Sněmovnu chce přesvědčit tím, že vláda bude složená z, jak řekl, kvalitních lidí. Zmínil se také, že nynější ministr obrany Martin Stropnický by měl mít v příští vládě jinou funkci.

Blíže zatím personální složení kabinetu nechtěl šéf ANO komentovat, tři jména však zmínil. „Na školství je expertem pan Klaus, paní Černochová nebo možná pan Hamáček zase na obranu,“ řekl Babiš. V úterý má Babiš na programu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Očekává se, že ho prezident formálně pověří jednáním o sestavení vlády. Babiš ovšem prohlásil, že Zeman od něj určitě nedostane seznam ministrů budoucí vlády.

Podle šéfa hnutí ANO se situace po negativní a vypjaté předvolební kampani zaměřené proti jeho hnutí nezměnila. „Bohužel předsedové politických stran pokračují v této rétorice, politikaří. Mám pocit, že rétorika stran jako ODS, Piráti a SPD je taková, že vyhrály volby,” prohlásil Babiš.

Reklama

Doporučované