Hlavní obsah

V mexických školách zasažených zemětřesením se opět začíná učit. Budovy kontroluje statik

V mexických školách se po zemětřesení zase začíná učitVideo: AP

 

Reklama

9000 škol, jejichž provoz přerušilo úterní zemětřesení, začíná v Mexiku znova učit. Většina z nich však ještě neprošla bezpečnostní prověrkou.

Článek

V hlavním městě Mexico City se dnes děti měly vrátit do školních lavic, otevřeno však bylo pouze něco přes jedno procento škol. „Pro bezpečí všech chlapců, dívek a učitelů a samozřejmě kvůli klidu na duši všech otců a matek zkontrolujeme všechny školy,“ řekl ministr školství Aurelio Nuňo Mayer s tím, že inspekce zaberou několik týdnů. Záchrana dětí ze zborcených škol byla minulý týden hojně mediálně sledovaná. Bezpečnostní prověrka tak probíhá důkladně ve všech školách zasažených otřesy.

Nejsilnější zemětřesení v Mexiku za posledních 30 let si vyžádalo už 324 lidských životů. Udeřilo v úterý 19. září asi 100 kilometrů od hlavního města země. O zvýšení počtu obětí otřesů dnes na Twitteru informovala hlava mexické civilní obrany Luis Felipe Puente, napsala agentura AP. Záchranné práce v troskách budov stále probíhají, nikdo živý v nich však nebyl nalezen už pět dní.

Úterní zemětřesení mělo sílu 7,1 stupně a v metropoli srovnalo se zemí kolem čtyř desítek budov, další téměř 4000 jsou vážně poškozené a úřady je označily jako neobyvatelné.

Reklama

Související témata:

Doporučované