Hlavní obsah

V Mexiku byl v předvečer Mezinárodního dne svobody tisku zavražděn další novinář

Mexiko patří mezi nejnebezpečnější země pro novináře. V předvečer Mezinárodního dne svobody tisku zemřel další.Video: Monika Durajová

 

Reklama

V jihomexickém státě Oaxaca byl ve čtvrtek zastřelen novinář Telésforo Santiago Enríquez, zakladatel místní rozhlasové stanice. Vražda se stala v předvečer Mezinárodního dne svobody tisku.

Článek

V předvečerm Mezinárodního dne svobody tisku byl v Mexiku zastřelen novinář Telésforo Santiago Enríquez. Podle mexického deníku El Universal novináře zastřelila skupina ozbrojených mužů, když jel ve svém autě. Jeho tělo bylo později nalezeno v kufru se střelnými ranami na krku i v obličeji. Jeho smrt potvrdil na svém twitterovém účtu i mluvčí mexické vlády Jesús Ramírez Cuevas. Čin odsoudil a zároveň vyjádřil příslib, že se policie bude snažit viníky dopadnout.

„Dnes odpoledne byl zabit Telésforo Santiago Enríquez. Založil místní rozhlasovou stanici El Cafetera v San Agustín Loxicha, nacházející se jižně od Oaxacy. Vláda Mexika slibuje dopadnout viníky, kteří zaútočili na mexickou novinařinu,” uvedl Cuevas.

Santiago Enríquez vyučoval jazyky původních mexických obyvatel a hájil jejich práva. Byl zakladatelem lokální rozhlasové stanice El Cafetal, v jejímž vysílání často kritizoval místní úřady. V minulosti se také ucházel o místo starosty. Podle organizace Reportéři bez hranic dostal výhrůžky smrtí už letos v únoru. Španělský deník El País uvedl, že Santiago podle lokálních mexických médií v poslední době pracoval na údajné zpronevěře finančních zdrojů místními autoritami. Ty se k případu a potenciálnímu propojení s vraždou kvůli probíhajícímu vyšetřování zatím nevyjádřily.

Santiago Enríquez je čtvrtým novinářem, který byl v roce 2019 v Mexiku zavražděn. Tato země patří pro žurnalisty k nejnebezpečnějším na světě, v posledních dvaceti letech jich bylo podle deníku El País zabito 125. Podle Reportérů bez hranic je Mexiko nejnebezpečnějším státem pro novináře v Jižní Americe a při srovnání všech zemí je na 147. místě ze 180, blízko zemí, jako je Afghánistán, Jemen či Sýrie.

Reklama

Doporučované