Hlavní obsah

V Moravském Krumlově vrcholí opravy východního křídla a věže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Opravy východního křídla zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku, kde má být umístěna Slovanská epopej, míří do finále. V listopadu tam začne zkušební provoz. Stavbaři také dokončují opravu věže, která je součástí jižního křídla.

Článek

Do jejich útrob vložil starosta města Tomáš Třetina (TOP 09) pamětní listy popisující historii zámku i současnou dobu a dnešní kovové mince. V tiskové zprávě to uvedla mediální zástupkyně města Eva Fruhwirtová.

Zámecká věž byla dlouhá léta v havarijním stavu a nebylo možné bezpečně vystoupat po schodech nahoru. „Statika věže je nyní zajištěna a dokončujeme práce v horní části. Lucerna, což je věžovitý nástavec s okny na vrcholku kupole, byla v dezolátním stavu, takže jsme se rozhodli ji celou vyměnit. Nechali jsme pozlatit báně i vlaječku, takže budou krásně vidět ze široké dálky,“ uvedl místostarosta Zdeněk Juránek. Ještě letos by podle něj měli dělníci zvládnout i fasádu věže, záleží však i na počasí.

Dodal, že uvnitř věže město nachystá výstavu, která bude mapovat historii zámku a jeho opravy. Návštěvníci tam také uvidí 3D model věže, který je nyní ve výrobě. Prohlídka věže bude jedním z návštěvnických okruhů.

Náklady na opravy zámku dosáhnou částky 150 milionů korun. Necelých 95 milionů korun pokryje dotace.

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude do Moravského Krumlova převezena zřejmě na jaře příštího roku. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města Prahy. Praha loni v říjnu schválila, že cyklus na pět let zapůjčí na zámek v Moravském Krumlově, kde byly obrazy vystaveny do roku 2011.

Reklama

Doporučované