Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji potrvá sezona do října, na podzim zdarma

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezský kraj očekává kvůli pandemii koronaviru výrazný propad cestovního ruchu.

Článek

Památky a další turistická lákadla chce podpořit prodloužením sezony a 60 miliony korun, díky nimž budou moci lidé zajímavá místa v září a říjnu navštěvovat zdarma. Kraj očekává, že to přiláká turisty, kteří zároveň využijí služeb místních hotelů či restaurací. Turisty chce lákat i kampaní Máme světový kraj.

„Máme odhady, že koronavirus způsobí v příjmech pro podnikatele ztráty přes 5,5 miliardy korun, ve veřejných rozpočtech očekáváme propad o 2,33 miliardy. Také hrozí, že o práci přijde 3100 lidí. To jsou důvody, proč chceme cestovní ruch významně podpořit,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Kvůli pandemii koronaviru se letos neuskuteční ani řada akcí, které do kraje každoročně přivedou desítky tisíc lidí, včetně festivalů Colours of Ostrava nebo Beats for Love, jež patří k největším akcím v Česku.

Provozovatelé hradů, zámků, galerií, muzeí a dalších turistických zajímavostí budou moci od 2. července požádat kraj o dotaci, aby tam turisté v září a říjnu nemuseli platit vstupné. Výši příspěvků pro jednotlivé provozovatele určí jejich tržby ze vstupného z minulého roku.

„Necháme si předložit tržby za září a říjen roku 2019 a tuto částku navýšíme o 15 procent. Tento bonus je určený na pokrytí zvýšených nákladů na mzdy a zvýšené hygienické požadavky a je také takovou motivací,“ uvedl hejtmanův náměstek Jan Krkoška (ANO). Provozovatelé s tržbami do 55.000 korun dostanou bonus 30 procent.

Kampaň Máme světový kraj zahájil hejtman Vondrák videopříspěvkem, který zve na Kozmické louky, kde se pasou divoké koně. Hlavní myšlenkou kampaně šířené na sociálních sítích pod hashtagem #MameSvetovyKraj, je představit místa v Moravskoslezském kraji, která zdárně konkurují těm světovým.

„Náš kraj má spoustu úžasných míst, o kterých možná víme, máme to za humny, ale nebyli jsme tam buď vůbec anebo je to už hodně dávno. Doufám, že kampaň #MameSvetovyKraj začne ve virtuálním světě žít vlastním životem, že se do ní zapojí co nejvíce lidí, kteří k nám svými tipy nalákají cestovatele i z ostatních koutů republiky,“ uvedl Vondrák.

Reklama

Doporučované