Hlavní obsah

V Muzeu Kroměřížska skončila rekonstrukce za 45,9 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V hlavní budově Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži skončila po třech letech rozsáhlá rekonstrukce. Muzeum má díky ní tři nové expozice, nové prostory pro krátkodobé výstavy i vylepšené zázemí pro návštěvníky.

Článek

Náklady dosáhly téměř 45,9 milionu korun, řekla dnes novinářům při slavnostním otevření opravené budovy ředitelka muzea Martina Miláčková.

Po dobu rekonstrukce zůstávalo muzeum otevřené pro veřejnost. „Nebylo to vždycky jednoduché. Myslím si, že zaměstnanci si dost oddychnou, protože jsme zažili spoustu prachu, hluku. Snažili jsme se, aby to návštěvník pocítil co nejméně. Byly samozřejmě uzavřeny některé expozice. Doposud je zavřená expozice Historie ukrytá pod dlažbou města, do konce roku zřejmě otevřena nebude,“ uvedla ředitelka.

Podle Jiřího Havlíka, ředitele firmy Pozimos, která stavební práce zajišťovala, se rekonstrukce týkala především vnitřku budovy. „Zvenku se objekt příliš nezměnil. Rekonstrukce probíhala od roku 2017 do současné doby ve čtyřech etapách,“ uvedl Havlík. Náročnost prací podle něj umocnil fakt, že objekt je památkově chráněný a nebyl po dobu oprav uzavřen.

Nové prostory pro výstavy vznikly na místě někdejší kotelny, skladů a dílny. Zásadních úprav se dočkala recepce, sociální zázemí pro návštěvníky a nádvoří muzea, které ozvláštnilo i umělecké dílo Miloslava Fekara v podobě krvácejícího stromu. Stavbaři vyměnili okna, elektroinstalace, topení, vzduchotechniku, rozvody vody a kanalizaci. Rekonstrukci završila výměna vnitřního výtahu a instalace proskleného venkovního výtahu ve dvorním traktu muzea, díky němuž je objekt přístupný hendikepovaným.

Zájemci už si mohou prohlédnout i dvě nové stálé výstavy. Zatímco expozice Kroměříž v soukolí dějin 1848 až 1948 se zaměřuje na historii města, expozice Strážci času se věnuje hodinám a hodinovým mechanismům. Pracovníci muzea nyní ještě dokončují expozici Poklady staré půdy. „Rádi bychom ji nainstalovali do Vánoc,“ řekla Miláčková.

Podstatnou část nákladů na rekonstrukci pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 31,7 milionu korun. Částkou přes 10,9 milionu korun na ni přispěl Zlínský kraj, zřizovatel muzea. Zbývající část potřebných peněz uvolnilo muzeum ze svého rozpočtu.

Reklama

Doporučované