Hlavní obsah

Německo chce kvůli covidu zatáhnout za záchrannou brzdu, plánuje i českou zbraň

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Testování na covid v Německu.

Reklama

aktualizováno •

Německo hlásí dalších bezmála 14 tisíc nakažených.

Článek

V Německu za uplynulý den přibylo 13 733 nakažených koronavirem, tedy zhruba o 3000 více než před týdnem. S odvoláním na německý Institut Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentura DPA. Přírůstek nakažených oznámený v neděli bývá pravidelně nižší než v ostatních dnech, mimo jiné proto, že o víkendu se v Německu provádí méně testů, připomíná DPA.

Ve zhruba 83milionové zemi se od počátku epidemie potvrdilo přes 2,6 milionu infekcí. Téměř 75 000 pacientů komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo, z toho 99 za posledních 24 hodin. Celoněmecký počet nových případů nákazy na 100 000 obyvatel je za posledních sedm dní 103,9. O den dříve RKI hlásil 99,9.

V Německu se kvůli zhoršující se epidemické situaci stále hlasitěji mluví o potřebě použít „záchrannou brzdu“, která umožní znovu zavést nedávno uvolněná opatření a zabránit přetížení nemocnic. Otevřít mohla například kadeřnictví, květinářství a knihkupectví a v některých regionech i galerie či muzea. O aktuální situaci bude v pondělí jednat kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí.

Agentura Reuters napsala, že se uvažuje o povinné karanténě a testech na koronavirus pro lidi vracející se ze zahraničí. Tato nová opatření podle všeho míří na lidi, kteří uvažují o cestě na místa, jako jsou Baleárské ostrovy. Tento španělský region není nově považovaný za rizikový a momentálně po návratu z něho není povinná karanténa. V dokumentech pro pondělní jednání se uvádí, že je nutné zaměřit se na turistické destinace, „protože můžeme očekávat, že se tam budou setkávat dovolenkáři z mnoha zemí, a mohou se tak mezi nimi snadno šířit varianty covidu-19“.

Podle Reuters Německo také plánuje povinné testování zaměstnanců, kteří nemohou pracovat z domova. - čili o „české zbrani.“ V Česku už se ve firmách povinně testuje. Firmy by jim musely zajistit dva testy týdně.

Dosud nejvyšší počet nově hlášených úmrtí je ze 14. ledna, kdy zemřelo 1244 pacientů. Pokud jde o počty nově nakažených, byl rekordní 18. prosinec s přírůstkem 33 777 infekcí. Tehdy ale číslo zahrnovalo i 3500 infekcí zaregistrovaných se zpožděním.

Co bude po pandemii?

Téměř polovina spotřebitelů v Německu si po skončení pandemie covidu-19 hodlá něco užít, ve věkové kategorii do 25 let jsou to dokonce zhruba dvě třetiny. Vyplývá to podle agentury DPA z průzkumu poradenské společnosti McKinsey. V čele seznamu plánovaných aktivit stojí cestování a návštěvy restaurací či barů.

„Vidíme, že spotřebitelé stále setrvávají v jakémsi čekacím režimu. Bezpečnost je pro ně nadále důležitá a velká většina dodržuje pravidla. Touha po společných zážitcích s rodinou a přáteli je ale veliká,“ uvedl Jesko Perrey ze společnosti McKinsey.

Mezi aktivity, po kterých se Němcům podle průzkumu nejvíce stýská, patří trávení času s přáteli, návštěvy restaurací a barů a setkání s rodinou.

Navzdory přetrvávajícím restrikcím, novým variantám koronaviru a prodlením při očkování jsou Němci podle společnosti McKinsey celkově optimističtí. Každý čtvrtý věří, že německá ekonomika se dokáže zotavit během dvou až tří měsíců. Zhruba 60 procent pak počítá s oživením během šesti až 12 měsíců.

Německá vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o tři procenta po loňském propadu o 4,9 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Reklama

Doporučované