Hlavní obsah

V New Orleans strhli symbol otrokářské minulosti, čin rozdělil veřejnost

V New Orleans strhli sochu konfederačního prezidenta. Byla rasistická.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

V New Orleans na jihu Spojených států žije převážně černošské obyvatelstvo. Odstraněny mají být celkem čtyři sochy.

Článek

Americké město New Orleans nechalo odstranit další kontroverzní pomník, který řada místních vnímala jako odkaz rasistické a otrokářské minulosti jižních oblastí USA. Z podstavce zmizela socha konfederačního prezidenta Jeffersona Davise.

Jeden sporný pomník New Orleans nechalo odstranit již na konci dubna, stejný osud čeká ještě další dva.

Radnice New Orleans, ve kterém žije většina černošského obyvatelstva, se pomníků z 19. a počátku 20. století rozhodla zbavit přes nesouhlas části veřejnosti, která je považuje za historicky cenný odkaz.

Odstranění sochy doprovázely nadšené výkřiky přihlížejících, mezi nimiž byla řada těch, kteří o to dlouhá léta usilovali, i projevy nespokojenosti odpůrců rozhodnutí městské rady, uvedla agentura AP.

„Tyto pomníky nebyly historickou a vzdělávací připomínkou odkazu otrokářství a segregace, ale jejich oslavou," uvedl dnes starosta New Orleans Mitch Landrieu v prohlášení.

O odstranění čtyř pomníků rozhodla neworleanská městská rada již v roce 2015. Po sérii soudních bitev zmizel na konci letošního dubna první pomník. Před rozedněním jej odstranili maskovaní dělníci, které město chtělo tímto způsobem chránit před tlakem veřejnosti. Žulový obelisk připomínal skupinu přívrženců Konfederace, kteří se po prohrané občanské válce pokusili svrhnout místní vládu složenou ze zástupců černochů i bělochů. Zmizet by z města měly ještě sochy konfederačních generálů Roberta E. Leea a P. G. T. Beauregarda.

Reklama

Související témata:
Thomas Jefferson

Doporučované