Hlavní obsah

V nové čtvrti Špitálka vzniknou tři centra, jedno v chladicí věži

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V zamýšlené čtvrti při ulici Špitálka v Brně mají být kromě bytů i tři střediska neboli huby, zaměří se na oblast kultury, moderní technologie a práci.

Článek

„V místě je nevyužívaný areál brněnských tepláren, jeden z hubů by mohl být i v chladírenské věži. Časem je v plánu i nová městská třída,“ řekli primátorčin náměstek Petr Hladík.

Území se nachází mezi ulicemi Špitálka, Cejl, Koliště a Radlas. Má rozlohu asi 25 hektarů. Z jihu je ohraničené železniční tratí. V nové čtvrti mají být byty odhadem pro 4000 lidí, kanceláře, služby a také zázemí pro volný čas a relaxaci. V plánu je také kulturní hub, event hub a cowork hub. „Špitálka se stane vyhledávaným a snadno přístupným místem. Vznikne velký sál, který v Brně chybí. Bude součástí objektu culture hub a bude svou rolí důležitý, podobně jako bylo Fórum Karlín v případě přeměny pražského Karlína,“ uvedl radní Filip Chvátal. Podle něj bude moct hlediště pojmout 1000 sedících a 2500 stojících diváků.

Zrekonstruuje se i etážová budova, kde bude cowork centrum. Lidé tam budou moct přijít a pracovat ve sdílených kancelářích. „Vestavbou do původní chladicí věže vznikne takvazný event hub, který si klade za cíl být prezentační platformou pro uživatele místa i pro moderní technologie, startupové a další kreativní scény,“ řekl Chvátal. Na vrcholu věže bude vyhlídka, která nabídne pohled na celé město.

Zatím není jasné, kolik bude vše stát, podle Hladíka to bude ale o stovkách milionů korun. Brno jedná s několika soukromými subjekty. Jakmile bude dohoda hotová, mělo by vzniknout společenství města, městské společnosti Teplárny Brno a soukromého subjektu.

V oblasti dnešních tepláren by v budoucnu měla vzniknout i nová dopravní spojnice, městská třída, která má spojit sever a jih Brna. Bulvár s prodejnami v přízemí domů bude sloužit pěším, cyklistům i hromadné dopravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované