Hlavní obsah

V obchodech začíná citelné zdražování. Virus totiž nepřišel sám

Foto: Profimedia.cz

Papriky se dovážejí ze Španělska a už teď stojí kilogram přes stokorunu. Zdražuje ale i další zelenina, ovoce, potraviny a další položky našich nákupů.

Reklama

Pandemie koronaviru, k tomu oslabení koruny a nedostatek lidí, kteří mohou nebo mohli pracovat. To je koktejl, kvůli kterému budou Češi v příštích měsících platit víc téměř za vše a téměř všude.

Článek

Koronavirus zvedá ceny v obchodech, ale zdaleka není jedinou příčinou zdražování, které už pociťují a hlavně ještě pocítí při nákupech v příštích měsících Češi.

Nákaza totiž jako každé neštěstí nepřišla sama. Udeřila v době, kdy sucho decimuje zemědělské plodiny a kdy také prudce oslabila koruna. A pak je tu ještě jeden důvod „po koronaviru“: obchodníci, kteří museli mít dlouho zavřeno, se nyní zkusí zahojit na zvýšené poptávce natěšených zákazníků. Platí to třeba o kadeřnících.

A tak jedinou položkou, která přikládá hojivou náplast na růst cen, je ropa. Její cenový pád zlevnil benzin a naftu o více než pět korun na litr.

Ovoce a další „drahotiny“

Markantní je zdražení ovoce a zeleniny. V dubnu většinou obchodníci nakupují mrkev za sedm korun na kilogram a ve svých prodejnách ji pak nabízejí za dvojnásobek. Jenže teď stojí o 30 až 40 procent víc. Mrkev se totiž musí dovézt z Itálie a tam její cenu pandemie koronaviru a s ní spojený nedostatek lidí v zemědělství vyhnaly nahoru.

„Zatím jsou hlášené škody jen ze Španělska a Itálie. Další nárůst cen teď vidíme u dovážené plodové zeleniny, třeba papriky a podobně,“ říká Petr Hanka ze Zelinářské Unie České republiky. Cena zeleniny poroste i v následujících měsících. Hlavním důvodem zdražení ale nebude koronavirus, nýbrž jiné nebezpečí: sucho.

Podobná je teď situace u ovoce. Jenom rozdíl v kurzu koruny už dělá deset procent z ceny dovážených druhů. A Česko importuje hned dvě třetiny ovoce z mírného pásma. Největšími dodavateli jsou opět Španělsko a Itálie. Úrodu zatím nelze předvídat, roli ale i tady bude hrát sucho a navíc ještě jarní mrazy, které postihly Evropu. „Vysoká cena by ale znamenala výrazné snížení poptávky. Tím by si nikdo nepomohl,“ varuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

„V případě potravin se nejvíce zvyšování cen bude týkat ovoce a zeleniny,“ potvrzuje i mluvčí obchodního řetězce Tesco Stores Václav Koukolíček.

Dobrou zprávou ale je, že cena masa by mohla zůstat beze změny. „Jsou tu dva vlivy, kurz koruny maso zdražil, ale v Evropě jde cena na burzách dolů,“ říká předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík s tím, že se stále nepodařilo dostat pod kontrolu africký mor, který může zahýbat s vepřovým.

A nepodraží ani lihoviny, jejichž cenu už začátkem roku zvýšila spotřební daň.

Ceny ale můžou růst jinde. Na globálních trzích podražuje například pšenice. Thajská rýže je nejdražší od roku 2013. „Náklady pekařů teď vzrostly. Roste cena mouky, vyváží se hodně potravinářské pšenice a pak roste i cena na místním trhu. Pekaři navíc měli velké náklady se zajišťováním dezinfekce, ochranných prostředků, ale i obalů. A vyšší byly i mzdové náklady,“ vypočítává předseda Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Takže další adept na přepisování cenovek směrem nahoru.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok o inflaci

Vývoj v obchodech zatím potvrzuje první část prognózy, kterou 16. března, krátce po „vypnutí“ české ekonomiky, vyslovil guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Ceny budou v nejbližších měsících ještě vykazovat svižný růst, po několika měsících je ale možné počítat s dezinflací vyvolanou šokovou reakcí na straně poptávky i nabídky spojenou s propadem cen ropy,“ uvedl po mimořádném zasedání bankovní rady Rusnok.

Naopak u mléka a mléčných výrobků zdražování nehrozí. Cena suroviny naopak padá, i proto se například máslo v akcích může dostat až na 22 korun.

Elektronika

A nejde jen o jídlo. Dražší bude i spotřební zboží, elektronika nebo sportovní vybavení.

„V podstatě se zdraží téměř vše, co se nevyrábí v Česku. Souvisí to primárně se změnou kurzu koruny k euru a dolaru. Některé mobilní telefony již podražily, stejně tak některé notebooky. Zboží, které souvisí s koronavirem, se musí shánět a dostupnost u dodavatelů je sporadická – někdy je, někdy ne. Například šicí stroje, webkamery, herní konzole a podobně,“ vypočítává obchodní ředitel Alzy Petr Bena.

A potvrzuje to i další prodejce elektroniky, Datart. „Dodavatelé už zboží zdražují postupně podle zásob, které mají. Dá se tedy očekávat, že dojde ke zdražení některých výrobků,“ říká mluvčí firmy Eva Kočicová.

Například u telefonů značky Samsung se už ceny v českých obchodech zvedly. U nejdražšího modelu – ohebného - dokonce hned o čtyři tisíce korun.

Slabší koruna však není jediným hybatelem zdražování. S účtem mohou také zahýbat poplatky za dopravu zboží do Česka, ať už po moři, nebo vzduchem. A také různá „karanténní“ opatření, která v současnosti v přístavech a na letištích platí. Podle odhadů společnosti Geis mohou ve druhém čtvrtletí zůstat bez nákladu až tři miliony kontejnerů, což je více než polovina celosvětové přepravní kapacity po moři.

Jízdné a letenky

Dražší bude i cestování. „Všichni dopravci budou muset na ztráty vydělat. Ceny všeho tak budou vyšší. Jsem přesvědčen, že u všech dopravců to půjde o deset až dvacet procent nahoru,“ potvrzuje Radim Jančura, majitel firem RegioJet a Student Agency.

On sám počítá s tím, že poté, co opatření padnou, rozjede svou flotilu autobusů a vlaků na stejných cenách, ale výhledově je bude muset zvýšit. Jak rychle a kam ceny vyrazí, bude podle něj záležet na konkurenčním boji.

Zdražení se dotkne i letenek. „Nikdo nepoletí pod nákladovou cenu. Po Evropě tedy nebude levnější letenka než za tři tisíce, to je tak zhruba cena nákladů. Rozlétávání bude postupné a další spoje budou aerolinky přidávat jen tehdy, když ty předchozí budou zaplněné a v zisku,“ dodává Jančura.

Jak se to projeví na ceně zájezdů, je otázka. „Na konečné ceny zájezdů bude mít vliv hned několik faktorů, které mohou jít proti sobě. Například aktuální slabší kurz koruny bude cenu zájezdů zvyšovat. Na druhou stranu mohou hoteliéři nabízet velké slevy, aby nalákali klienty, aby vylepšili svoji obsazenost,“ říká mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Automobily

A vypadá to, že levněji nevyjde ani vlastní doprava. „Všichni očekávali, že auta zlevní, ale naopak se zdražuje. Zájem zákazníků se vrací k normálu. Je tam ten efekt, že měsíc bylo zavřeno a zákazníci jsou natěšení,“ řekl významný prodejce více značek, který si přál zůstat v anonymitě.

Stejný názor má i prodejce Jiří Sudík z Pyramidy Průhonice. „Podle mě nemá smysl čekat na nákup nového auta, bude se jen zdražovat. Všechny automobilky totiž do svých cen musejí promítnout obrovské náklady na vývoj a rozvoj elektromobility a do karet českým spotřebitelům nehraje ani slabší koruna,“ dodává Sudík.

Automobily však představují segment, ve kterém lidé na cenu reagují velmi citlivě a při prvních závanu ekonomické nepohody začínají rozvažovat, zda zajdou do autosalonu nebo autoservisu. V případě ekonomického propadu to platí dvojnásob.

Vyšší ceny vozů, ve kterých se projeví vysoké vstupní náklady na rozvoj elektromobility, tak půjdou do čelního střetu s omezenou poptávkou firem, jež kvůli úspoře mohou například prodloužit interval výměny vozů ve flotile, i domácností, které buď koupi odloží, nebo svou dopravní situaci vyřeší ojetinou. Pro upřesnění, v roce 2019 šlo 72,5 procenta všech nových vozů do firem, zbylých 27,5 procenta si koupily soukromé osoby.

Řidiče může uklidnit to, že benzin a naftu teď tankují levněji než v minulosti. V květnu by se průměrná cena cena mohla dostat pod 25 korun na litr. I tady se ale cena v následujících měsících nejspíš vrátí „ do normálu“. Po levném létu by se měly začít projevovat škrty v produkci ropných států, podle dohody by mělo jít o desetinu denní produkce. A na tyto pohyby pak se zhruba třítýdenním zpožděním zareagují také české čerpací stanice.

Kadeřníci

Víc lidé zaplatí nejspíš také v čerstvě otevřených kadeřnictvích. V některých cena vyroste minimálně o 50 až 100 korun za účes – a mohou za to potřebné hygienické přípravky.

„Musíme kadeřnictví zabezpečit jednorázovými přípravky, jako jsou dezinfekce, roušky, štíty, teploměry, jednorázové ručníky a podobně. Jenom pro naše kadeřnictví takový nákup vyšel na 20 tisíc a je jasné, že tyto náklady nemůžeme přenášet na sebe. Teď budeme mít co dělat, abychom zaplatili nájmy – ty nám nikdo neodpustil,“ říká Václav Pražák z Asociace kadeřníků České republiky, který má sám kadeřnictví na Praze 7.

Počítá s tím, že pro zákazníky připraví jednorázové přirážky na hygienický balíček, které budou ve výši 50 až 100 korun. „Až tato opatření padnou, tato přirážka se zruší,“ říká Pražák. Jenže ani tím nemusí zdražování v salonech skončit. Kadeřníci totiž zatím nevědí, co udělá současné období s cenami materiálu. Navíc se musí připravit na to, že se se stanou součástí EET, a nakoupit pokladny. To by mohlo cenu opět vyhnat nahoru.

Bydlení

Velké otazníky jsou kolem bydlení. „Pokud by opatření nastartovala inflaci, což nelze zcela vyloučit, promítlo by se to do cen nemovitostí,“ říká majitel Remaxu David Krajný s tím, že u komerčních nemovitostí lze očekávat stagnaci kvůli krachu firem. Poklesla ale cena nájemního bydlení. Zejména tam, kde byl velký podíl Airbnb. „Proti tomu ale bude působit zvýšená poptávka díky tomu, že mnozí budou muset kvůli ztrátě zaměstnání nebo podnikání restrukturalizovat svoje bydlení,“ dodává Krajný.

Hypotéky ale zdražují. I když si půjčku na bydlení v březnu pořídilo o čtvrtinu méně lidí, tak průměrná úroková sazba třetí měsíc za sebou rostla - v březnu na 2,45 procenta.

Elektřina

A jak to bude s cenami elektřiny? Na burze teď proud zlevňuje, což se v cenících firem objeví až se zpožděním několika měsíců. Samotná cena silové elektřiny obchodovaná na burze však představuje menší část celkového účtu, většinu ceny tvoří regulovaná složka. A u ní dojde v příštích letech k nárůstu.

Je to podobné jako s náklady na údržbu vodovodů - lidé snižovali svůj odběr, ale za litr vody platili pořád víc, protože se náklady na údržbu vodovodu rozpočítávaly na menší množství odebrané vody.

U elektřiny je to stejné, stovky podniků kvůli koronaviru výrazně snížily odběr elektřiny, jenže náklady na regulované složky ceny, včetně například údržby elektrického vedení, zůstaly stejné nebo i vyšší. I u elektřiny tak platí, že se tyto náklady rozpočítají na menší množství odebraného proudu.

„Dopady pandemie na regulované subjekty v energetice už dosahují stovek milionů korun, které budeme muset ze zákona kompenzovat v korekčních faktorech v následujících letech,“ říká předseda ERÚ Stanislav Trávníček.

Reklama

Doporučované