Hlavní obsah

V OKD skončí na konci února 1770 lidí, už absolvovali pohovory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zaměstnanci těžební společnosti OKD, kteří ke konci února přejdou pod státní podnik Diamo, už absolvovali pohovory s firemními personalisty. Z 1770 zaměstnanců zůstane 493 v Diamu, 1277 lidí rozváže pracovní poměr.

Článek

OKD na konci února kvůli neekonomičnosti ukončí těžbu černého uhlí v karvinských dolech ČSA a Darkov. „Jsme velmi rádi, že se podařilo se státním podnikem Diamo vyjednat oproti původnímu plánu větší počet lidí, kteří v budoucnu budou pokračovat ve své práci a vykonávat útlumové práce na jednotlivých dolech,“ uvedla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Mluvčí Diama Jana Dronská řekla, že převod dalších zaměstnanců bude v březnu podobný jako první vlna v lednu. „Z podrobného vyhodnocení rozsahu prací navazujících na ukončení těžby vyplynula možnost uplatnění většího množství pracovníků OKD v rámci útlumových prací, podpůrných procesů a zajištění potřebného odborného a technického zázemí pro činnosti navázané na útlum a likvidaci dolů,“ uvedl ředitel Diama Ludvík Kašpar.

Nové uplatnění pomáhají personalisté zaměstnancům hledat i ve firemním projektu Nová šichta. „Naši lidé se aktivně podílejí na tom, aby zaměstnanci našli novou práci přesně podle jejich požadavků. A daří se nám také spolupráce s firmami v moravskoslezském regionu, které projevují zájem o naše lidi,“ uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Od března zůstanou na Karvinsku v provozu už jen doly ČSM-Sever a ČSM-Jih, kde má těžba skončit příští rok. Náklady na útlum dolů OKD do roku 2035 mají dosáhnout zhruba 15,6 miliardy korun. Majitelem firmy je prostřednictvím své společnosti Prisko stát. Na konci roku pracovalo v dolech OKD i se zaměstnanci dodavatelských firem okolo 7000 lidí.

Podnik Diamo od OKD už od 1. ledna převzal 749 zaměstnanců spolu s utlumovanými doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát. Z nich si 200 nechá pro útlumové práce a zahlazování následků dolování, ostatní v podniku skončí. Pracovní poměr ukončí většinou dohodou, která jim zajišťuje vyšší odstupné, až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku.

Na konci prosince bylo v kraji bez práce přes 45 000 lidí, nezaměstnanost činila 5,6 procenta a byla nejvyšší v Česku. Úřad práce nabízel více než 13 400 volných pracovních míst.

Reklama

Doporučované