Hlavní obsah

V Olomouci je výstava korunovačních klenotů, čeká na návštěvníky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pouze v online ukázkách mohou zatím vidět návštěvníci jednu z nejočekávanějších letošních výstav Vlastivědného muzea v Olomouci, výstavu mistrovských kopií českých korunovačních klenotů.

Článek

Expozice zároveň přináší osudy 22 korunovaných panovníků. Výstava je zatím naplánovaná do 24. ledna. Vedení muzea od ní očekávalo mnohatisícovou návštěvnost, s napětím nyní čeká na uvolnění protikoronavirových opatření. Alespoň na dálku se snaží komunikovat s návštěvníky i další kulturní instituce v Olomouci.

Repliky českých korunovačních klenotů z dílny Jiřího Urbana jsou instalovány v největším výstavním sále muzea, v sále svaté Kláry, v kompletní sestavě. Vystaveny jsou i mimořádné kousky, jako je kopie Svatováclavského meče či kopie Pražského Jezulátka. Nechybí například i replika šatů Marie Terezie, ale i mluvící královské křeslo. Dosud ji však nikdo z návštěvníků živě neviděl. „Máme nový termín otevření výstavy na 19. listopadu, snad nám tento pokus už vyjde. Předběžně máme domluveno se zápůjčiteli těchto předmětů, že bychom výstavu prodloužili,“ řekl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Kopie korunovačních klenotů byly vystaveny v Olomouci už před pěti lety, tehdy výstavu navštívilo přes 30 tisíc lidí a zařadila se mezi nejúspěšnější výstavy muzea. Podobný zájem očekávalo muzeum i nyní. „Opatření nám letos nabourala i výstavu Záhady světa, kde jsme přišli možná o jeden až dva miliony korun na tržbách. Nyní nám to chytlo i druhou supervýstavu, kterou jsme připravili opravdu pompézně, a očekávali jsme vysokou návštěvnost,“ řekl ředitel. Doufá však, že po uvolnění opatření lidé na exkluzivní výstavu zamíří.

Na internet muselo přesunout svou činnost i Muzeum umění, v tomto týdnu například streamuje filmy, které měly doprovázet festival Dnů židovské kultury. „Ve čtvrtek jsme měli zahajovat výstavu O městě, krajině, umění/ Olomouc 1919–1989 a také ji zahájíme, ovšem virtuálně, na internetu. Povídání s autory výstavy Pavlem Zatloukalem, Martinou Mertovou a Šárkou Belšíkovou budou zájemci moci sledovat na našem Facebooku ve čtvrtek od 17:00. Záznam pak všichni najdou na Facebooku i na našich stránkách www.muo.cz,“ řekl ČTK mluvčí muzea Tomáš Kasal.

S diváky se snaží opět na dálku komunikovat i divadla. Moravské divadlo každé pondělí na svém Facebooku vysílá přímý přenos z foyeru se zajímavými hosty a tématy. Tramtarie některá představení nabízí online, divákům slibuje i záznam letního hitu Láska za koronu, který na venkovních jevištích lámal divácké rekordy. Také Divadlo na cucky se snaží udržet spojení s diváky, vysílá besedy i prezentaci umělecké tvorby.

Reklama

Doporučované