Hlavní obsah

V olomoucké zoo se narodila dvojčata vzácných lvíčků zlatých

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvojčata vzácných lvíčků zlatých se narodila v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, kde se o potomky pečlivě stará jejich otec. ČTK to dnes sdělila tamní zooložka Jitka Vokurková.

Článek

Lvíčci zlatí jsou na červeném seznamu ohrožených druhů. V brazilských pralesích jich podle odhadu zoologů žije pouze 3000.

Všechny druhy lvíčků podle Vokurkové patří mezi nejohroženější savce světa. „Dnes víme, že je vše v pořádku a radostná zpráva se může rozletět světem. Veškerou péči o mláďata ihned po narození přebírá otec, později i ostatní členové rodiny. K matce se mláďata dostanou pouze na kojení,“ uvedla Vokurková.

Olomoucká zahrada chová lvíčky od roku 1997. Odchovala už celkem 15 mláďat. Dvojčata se v zoo narodila 9. června a pocházejí od osvědčeného páru, který už vychoval šest mláďat. Chovný pár tvoří samice z francouzské zoo La Palmyre a samec ze zoologické zahrady Dvůr Králové. Nyní olomoucká zoo chová deset lvíčků.

Lvíčci, kteří se vyznačují malým vzrůstem, náleží k drápkatým opicím a obývají tropické deštné lesy Brazílie. Váží 600 až 700 gramů, v přírodě se dožívají zhruba deseti až 15 let. Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice. Mláďata nosí samec nebo další členové rodiny na zádech. „Jejich hlava, krk a lopatky jsou porostlé jakoby lví hřívou. Jsou to velice inteligentní zvířata, která dokážou před nebezpečím velice rychle uprchnout,“ podotkla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

Populaci lvíčků v Brazílii v minulém století zdecimovalo odlesňování. V roce 1991 žilo v brazilských pralesích na pobřeží Atlantiku posledních 200 lvíčků zlatých. „Zachránit je pomáhají rezervace vyhlášené brazilským prezidentem. Brazilská vláda lvíčky jen propůjčuje, nepatří tedy zahradám,“ uvedla Gronská, podle které se počet lvíčků ve volné přírodě díky tomu postupně zvyšuje.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zoo chová na ploše 42 hektarů čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o zhruba 1739 jedinců. Zoologická zahrada loni odchovala 172 mláďat. Loni ji navštívilo na 350.000 lidí.

Reklama

Doporučované