Hlavní obsah

V parku ve Frýdku-Místku vzniklo obří broukoviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Sadech Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku nechalo město vybudovat obří broukoviště. Vytvořeno bylo z několika kmenů pokácených odumírajících starých lip a špalků, které jsou zapuštěny do země.

Článek

Nyní poslouží jako útočiště pro různé druhy hmyzu, hub a rostlin, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

„Broukoviště je nejen zpestřením parku, ale plní ekologickou i osvětovou funkci. Ukazuje přirozený proces rozkladu dřeva, který je součástí koloběhu života stromů, a je také domovem živočichů, hub i rostlin. Postupně by se mělo stát malou oázou nejen pro brouky, ale i pro různé houby a rostliny a své místo by tam mohly najít i ještěrky, slepýši nebo drobní zpěvní ptáci,“ uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Broukoviště se dokončuje. Přibude informační tabule s vyobrazením a popisem brouků, kteří by se v něm mohli nacházet, jako je například krasec lipový, zlatohlávci nebo vzácný páchník hnědý, který vydává zápach staré kůže. „Larvami těchto brouků v trouchových dutinách se živí další nápadný druh brouka, kovařík rezavý. Tlející pařezy jsou zase zajímavé třeba pro nosorožíka kapucínka nebo tesaříka pilunu,“ doplnila mluvčí.

Broukoviště je součástí parku u řeky Ostravice, kde je také altán a dětské hřiště. Město vyzvalo návštěvníky parku, aby na broukoviště nevstupovali, protože není zabezpečeno. Dětem nemá nahrazovat hřiště.

Reklama

Doporučované