Hlavní obsah
Online

V nemocnici je jen 183 lidí s COVID - 19. Klíčové číslo ale atakuje jedničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Od začátku epidemie se nakazilo 8 406 lidí, z nichž se už 5 381 vyléčilo a 295 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Dvě úmrtí připadají na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2 730 lidí.

- Hromadné akce včetně ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

- Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také ve čtvrtek:

  • V nemocnici je jen 183 lidí s covid-19, jako koncem března

    183 nemocných leží v současné době s diagnózou covid-19 v českých nemocnicích, číslo v posledních dnech stále klesá. Přibližně stejné bylo naposledy 25. března. Mírně negativní trend má naopak v posledních dnech takzvané reprodukční číslo, které značí, kolik lidí každý nemocný nakazí, a jestli se tak epidemie šíří. Číslo se nyní přiblížilo k jedničce na hodnotu 0,9.

  • Od pondělí budou moci za vězni chodit návštěvy po jednom

    Od pondělí budou moci za vězni chodit návštěvy, a to po jednom. Budou muset podepsat prohlášení o bezinfekčnosti a mít ochranné prostředky dýchacích cest. Vyplývá to z opatření Ministerstva zdravotnictví (MZ), které zveřejnilo na svém webu. Nařízení bude platit do odvolání. Vláda původně zakázala kvůli pandemii koronaviru návštěvy ve věznicích, vazebních věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence od 14. března krizovým opatřením. Vzhledem ke konci nouzového stavu v neděli 17. května resort musel přistoupit ke změně právního režimu z krizového opatření.

  • Některá omezení budou od pondělí nově účinná jako opatření MZ

    Omezení provozu škol, zařízení sociálních služeb, restaurací, hromadných akcí nebo vstupu cizinců do České republiky bude od pondělí nově platit jako opatření Ministerstva zdravotnictví (MZ). Vzhledem ke konci nouzového stavu v neděli 17. května resort musel přistoupit ke změně právního režimu z krizového opatření. Vyplývá to z usnesení, která ministerstvo zveřejnilo na webu.

  • V pátek 55 nakažených, už více než dva týdny se číslo drží pod stovkou

    Za včerejšek přibylo podle informací z oficiálního webu Ministerstva zdravotnictví 55 nových případů nákazy koronavirem. Počet nově nakažených se více než dva týdny drží pod stovkou. Od začátku epidemie se nakazilo 8 406 lidí, z nichž se už 5 381 vyléčilo a 295 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Dvě úmrtí připadají na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2 730 lidí.

Hlavní zprávy