Hlavní obsah

Legendární ubrousek, na který se Messi upsal Barceloně, se prodal v aukci

Legendární ubrousek, na který se Messi upsal Barceloně, se prodal v aukci.Video: Jan Marek

 

Vydražil se ubrousek, který mladému Lionelovi Messimu zajistil kariéru v klubu, kde vydělal přes miliardu eur a zrodil fotbalovou hvězdu a fenomén. Překonal tak i svůj odhad ceny a přehoupl se přes 20 milionů.

Článek

V úvodní videoreportáži si můžete prohlédnout ten nejslavnější a nyní oficiálně nově i nejdražší ubrousek na světě. Pro mnohé sportovní fanoušky, ale určitě také odborníky je to opravdu významný kousek fotbalové historie. Lionel Messi se na něm totiž 14. prosince 2000 ve 13 letech upsal do klubu FC Barcelona.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Když britský aukční dům Bonhams letos v lednu oznámil, že legendární ubrousek bude dražit, logicky přilákal pozornost v řadách bohatých nadšenců nebo zkrátka investorů. A výsledek dražby minulý týden tak dopadl nad očekávání.

Původní cenový odhad ubrousku byl mezi 300 až 500 tisíci librami, což je v přepočtu od 8,8 do 14,7 milionu korun. A někteří z dražebníků věřili, „že se prodá za mnohem víc“. Což se také splnilo. Konečná cena v aukci byla 762 tisíc liber, tedy 22,4 milionu korun – o tři čtvrtiny víc. Ne u všech sportovních předmětů se přitom v dražbě takto daří, ani u Messiho.

Loni v prosinci se kolekce šesti reprezentačních dresů, ve kterých fotbalová hvězda nastoupila na šampionátu v Kataru 2022, vydražila za 7,8 milionu dolarů. Aukční síň Sotheby’s u nich tehdy odhadovala cenu přes deset milionů, i tak však šlo o vysokou částku. A to by se dalo říct, že ve srovnání s ubrouskem zas tak jedinečné nejsou.

Pokus o zastavení prodeje a získání vlastnictví

Aukce ubrousku se měla uskutečnit původně už v březnu, jak psala i redakce SZ Byznys. Dražební síň Bonhams ji ale odložila.

Prodej se pokusil zastavit další z aktérů upsání legendy do Barcelony – španělský fotbalový agent Josep Maria Minguella. Ten si na něj začal také nárokovat vlastnictví poté, co zjistil, že se má od 18. března dražit. Jeho podpis je totiž vedle podpisu Messiho, tehdejšího šéfa klubu Carlese Rexache i agenta Horacia Gaggioliho za Argentinu, který jej přes 23 let měl uschovaný v sejfu.

Gaggioli ale nárok Minguelleho popřel a o legálnosti prodeje ujistili i sami dražebníci, podle kterých byl ubrousek „bezproblémový“ a zalistovaný jako „majetek Horacia Gaggioliho“. Josep Maria Minguella to pro španělská média nekomentoval.

Příběh fotbalové hvězdy

Lionel Messi se narodil 24. června 1987 do obyčejné rodiny z dělnické třídy v argentinském městě Rosario – asi 300 kilometrů severně od Buenos Aires. Už jako malý kluk zářil, kdykoli se dotkl míče, a jeho talent nezůstal dlouho bez povšimnutí.

V 11 letech však drobnému chlapci diagnostikovali nedostatek růstových hormonů a jeho rodiče neměli dostatek peněz na léčbu. Tou dobou už o něj ale projevil zájem třeba špičkový klub River Plate z Buenos Aires, ale 900 dolarů měsíčně za léky a péči se ani jemu nechtělo platit.

A tak se dostalo na FC Barcelona. Ředitel španělského klubu Carles Rexach se o Messim doslechl od jeho příbuzných žijících nedaleko v tamní Lleidě a po zhlédnutí několika starších zápasů ani on nepochyboval o jeho talentu a nadání.

Šéf Barcy nabídl rodičům tehdy 13letého Lionela, že pokud se přestěhují do Španělska, bude prestižní velkoklub platit veškeré účty za léčbu. Osudového dne 14. prosince 2000 na schůzce v restauraci barcelonského tenisového klubu však jeho otec Jorge pohrozil, že pokud nepodepíší smlouvu ihned, odveze syna zpět do Argentiny.

Rexach proto bez váhání požádal číšníka o pero a papír. Ten mu však přinesl pero a papírový ubrousek, na který tedy v rychlosti sepsali kontrakt, který drobnému chlapci z argentinského Rosaria navždy změnil život.

Úspěchy a výdělky Lionela Messiho

FC Barcelona později samozřejmě zhotovila i formální smlouvu, tento použitý bílý ubrousek byl ale při smlouvání a pro následnou Messiho kariéru klíčovým prvkem. Jeho první agent Horacio Gaggioli jej u sebe měl skoro čtvrtstoletí, než se jej teď rozhodl prostřednictvím aukce Bonhams v Londýně prodat.

Rodák z Argentiny loni získal rekordní osmý Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. V Barceloně od upsání na papírový ubrousek z restaurace zůstal dalších 20 let a se 474 góly se stal nejlepším střelcem v klubové historii, přičemž s ní získal i rekordních 34 trofejí včetně deseti titulů ve španělské lize a čtyř triumfů v Lize mistrů.

Na začátku roku 2021 do médií unikly detaily o posledním čtyřletém kontraktu, který Messi v roce 2017 s Barcou uzavřel. Měl podle nich brát 138 milionů eur za sezonu, takže jenom v rámci této smlouvy tvořící jen pětinu jeho celkového působení v klubu, si měl vydělat přes 550 milionů eur, v přepočtu více než 12,3 miliardy korun.

Doporučované