Hlavní obsah

Použitý ubrousek za 14 milionů? Messi ho upsal Barceloně, teď ho draží

Použitý ubrousek za 14 milionů? Messiho upsal Barceloně, teď ho draží aukce.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Draží se předmět, který nejenže mladému klukovi zajistil kariéru v klubu, kde si přišel na více než miliardu eur, ale pro miliony fanoušků znamenal zrod fotbalové hvězdy a fenoménu. Odhad ceny by tak mohl ještě dalece překonat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pondělí 18. března v jednu hodinu odpoledne se sportovním fanouškům – ale spíše z řad bohatých sběratelů nebo investorů – otevřela možnost získat významný kousek fotbalové historie.

Na přihazování mají deset dní, než skončí online aukce, a odhaduje se, že výsledná cena se bude pohybovat mezi 300 až 500 tisíci librami, tedy v přepočtu mezi 8,8 a 14,7 milionu korun.

Tentokrát se ovšem nedraží žádný dres, tretry, míč nebo snad kartička. Jde totiž o ubrousek z restaurace, který se honosí titulem „nejslavnější na světě“ a všem nadšencům je také dobře znám.

„Argentinský kouzelník“ Lionel Messi se na něm už před více než 20 lety upsal Barceloně.

I proto Ian Ehling, vedoucí oddělení vzácných knižních děl a rukopisů v aukční síni Bonhams, která jej nabízí, očekává, „že se prodá za mnohem víc“ než za 500 tisíc liber. A možná se nemýlí. Loni v prosinci se kolekce šesti reprezentačních dresů, ve kterých fotbalová hvězda nastoupila na šampionátu v Kataru 2022, vydražila za 7,8 milionu dolarů.

Aukční síň Sotheby’s u nich tehdy odhadovala přes deset milionů, i tak ale šlo o vysokou částku. A to by se dalo říct, že ve srovnání s ubrouskem zas tak jedinečné nejsou.

Příběh fotbalové hvězdy a legendárního ubrousku

Lionel Messi se narodil 24. června 1987 do obyčejné rodiny z dělnické třídy v argentinském městě Rosario – asi 300 kilometrů severně od Buenos Aires. Už jako malý kluk zářil, kdykoli se dotkl míče, a jeho talent nezůstal dlouho bez povšimnutí.

V 11 letech však drobnému chlapci diagnostikovali nedostatek růstových hormonů a jeho rodiče neměli dostatek peněz na léčbu, takže se jeden z nejlepších fotbalistů současnosti nemusel ani zrodit. Tou dobou už o něj projevil zájem třeba špičkový klub River Plate z Buenos Aires, ale 900 dolarů měsíčně za léky a péči se ani jemu nechtělo platit.

A tak se dostalo na FC Barcelona. Ředitel španělského klubu Carles Rexach se o Messim doslechl od jeho příbuzných žijících nedaleko v tamní Lleidě a po zhlédnutí několika starších zápasů ani on nepochyboval o jeho talentu a nadání.

Šéf Barcy nabídl rodičům tehdy 13letého Lionela, že pokud se přestěhují do Španělska, bude prestižní velkoklub platit veškeré účty za léčbu. Osudového dne 14. prosince 2000 na schůzce v restauraci barcelonského tenisového klubu však jeho otec Jorge pohrozil, že pokud nepodepíší smlouvu ihned, odveze syna zpět do Argentiny.

Rexach proto bez váhání požádal číšníka o pero a papír. Ten mu však přinesl pero a papírový ubrousek, na který tedy v rychlosti sepsali kontrakt, který drobnému chlapci z argentinského Rosaria navždy změnil život.

Čtvrtstoletí v úkrytu

FC Barcelona později samozřejmě zhotovila už i formální smlouvu, tento použitý bílý kapesník byl ale při smlouvání a pro následnou Messiho kariéru klíčovým prvkem. Jeho první agent Horacio Gaggioli jej u sebe měl skoro čtvrtstoletí, než se jej teď rozhodl prostřednictvím aukce Bonhams v Londýně prodat.

Rodák z Argentiny loni získal rekordní osmý Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. V Barceloně od upsání na papírový ubrousek z restaurace zůstal dalších 20 let a se 474 góly se stal nejlepším střelcem v klubové historii, přičemž s ní získal rovněž i rekordních 34 trofejí včetně deseti titulů ve španělské lize a čtyř triumfů v Lize mistrů.

Na začátku roku 2021 do médií unikly detaily o posledním čtyřletém kontraktu, který Messi v roce 2017 s Barcou uzavřel. Měl podle nich brát 138 milionů eur za sezonu, takže jenom v rámci této smlouvy tvořící pětinu jeho celkového působení v klubu si měl vydělat přes 550 milionů eur, tedy v přepočtu více než 12,3 miliardy korun.

Reklama

Doporučované