Hlavní obsah

Do aukce jde skvost filatelie. Nejvzácnější americká známka

Podívejte se na tu nejvzácnější americkou známku – jedinou na trhu, která jde po čtvrtstoletí do aukce.Video: Jan Marek

 

Reklama

Její cena za 30 let, kdy se přeprodávala, vzrostla 70násobně. Nejvzácnější americká známka, modrý jednocentový Benjamin Franklin Z-Grill, je unikátní hned z několika důvodů, které z ní mohou udělat druhou nejcennější na světě.

Článek

Pro zapálené filatelisty, ale i ziskuchtivé investory se v létě naskytne unikátní příležitost. V dražbě se ocitl exemplář, kterého jsou na světě všehovšudy jen dva kousky, a z toho jeden má ve vlastnictví New York Public Library, takže pro soukromé zájemce už je k dispozici a koupi pouze jediný.

Aukční síň Robert A. Siegel Auction Galleries bude 14. června dražit jednocentovou známku s portrétem státníka, vědce a zároveň také prvního amerického generálního poštmistra Benjamina Franklina z roku 1868. Je uznávaná jako nejvzácnější známka ve Spojených státech a důvodů je pro to hned několik.

Proč je takovou raritou

Filatelistický skvost, který si lze prohlédnout v úvodním videu tohoto článku, je třeba unikátní pro svou specifickou podobu vyraženého reliéfu, jinak řečeno tvářnosti čili vzhledu povrchu, jehož úkolem bylo zabránit padělání. Razidlo, které pro jeho tisk použili, se označovalo jako „typ Z“, z čehož také plyne celé jméno používané pro tuto známku – Benjamin Franklin Z-Grill.

National Bank Note Company těchto modrých poštovních známek v ceně pouhého jednoho centu vyrobila pouze 1000 kusů, čímž šlo o nejnižší emisi v Z-Grill řadě. Tak málo vzniklo už jen exemplářů v hodnotě 15 centů. Pro zajímavost dvoucentovek se do oběhu uvolnilo přes 500 tisíc. Z tisícikusé série se také dochoval pouze jediný pár.

Modrý jednocentový Benjamin Franklin Z-Grill měřící 11 na 14 mm se v aukci ocitl poprvé od roku 1998. Zájemci o něj tak mohou usilovat po více než čtvrtstoletí. Dražební síň v New Yorku pro tyto všechny důvody odhaduje, že by se známka mohla prodat za čtyři až pět milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 115 milionů korun.

Současný rekordman na hodnotě ztratil

Nejvzácnější americká známka by se tím mohla stát druhou nejdražší známkou na světě. Rekord drží známá rudá British Guiana One-Cent Magenta, kterou vytiskli roku 1856 v někdejší Britské Guyaně a unikátní je tím, že měla být provizorním řešením ve chvíli, kdy dočasně v kolonii královny Viktorie došla zásoba výplatních známek.

Cena právě tohoto exempláře ze Spojeného království ale za poslední roky poněkud zakolísala. Zatímco ještě v roce 2015 za ní populární návrhář obuvi Stuart Weitzman zaplatil 9,5 milionu dolarů a poplatky, roku 2021 ji už v aukci Sotheby's koupil britský obchod se známkami Stanley Gibbons za 8,3 milionu dolarů. To je tedy i současná cena nejdražší známky.

Foto: Profimedia.cz

British Guiana One-Cent Magenta.

Jak dosavadní majitel unikátu k filatelii přišel

Modrou jednocentovou známku Benjamin Franklin Z-Grill vlastnil americký podnikatel, správce fondů a miliardář Bill Gross, který je sám filatelista, tedy sběratel známek, a to po své matce.

Ta je sbírala už v jeho dětství, přičemž věřila, že porostou na ceně a v pravý čas mu za ně bude moci zaplatit školné na vysokou. Kolekce se ale nakonec ukázala jako bezcenná, její zklamaný obličej však motivoval syna ke slibu, že až si bude vydělávat dost peněz, dokáže, že se ve známkách přece nemýlila, a skoupí do vlastní sbírky všechny kousky, které kdy americká poštovní služba vydala. Cestu k té nejvzácnější v USA ale neměl lehkou.

Historie překupování a bobtnající cena skvostu

Podle aukční síně Robert A. Siegel Auction Galleries se unikát našel v roce 1916, pak se opět objevil až po 41 letech. Na trh se dostal v roce 1975, kdy se prodal za 42 500 dolarů, a potom znovu v roce 1977, kdy už cena byla 90 tisíc dolarů. Nakonec jej získal majitel basketbalového týmu Los Angeles Lakers, Jerry Buss, který jej prodal v roce 1986 za 418 tisíc dolarů.

Pak se modrý jednocentový Benjamin Franklin Z-Grill v aukci objevil v roce 1998, kdy už o něj usiloval i Gross. Za 935 tisíc dolarů jej ale vyhrál jeho kolega filatelista Don Sundman prostřednictvím svého obchodu se známkami Mystic Stamp Company.

Od toho jej zmíněný americký podnikatel a správce fondů získal až v roce 2005, a to za tři miliony dolarů koupil blok jiných raritních známek, 24c Inverted Jennies, a vyměnil je, čímž konečně zkompletoval svoji sbírku s odhadovanou cenou 15 až 20 milionů dolarů. Od roku 1977 do roku 2005 tak během dokončených aukcí jediná známka zvýšila svoji hodnotu 70násobně. Pak o známky ale sběratel ztratil svůj předchozí zájem a roku 2017 uvedl, že je připravený kolekci prodat. Stovku nejcennějších začne dražit právě 14. června, zbývající o den později.

Reklama

Doporučované