Hlavní obsah

Známky za miliony se představí Praze. A jedna chybí i britskému králi

Milionové známky k vidění v Praze. Některé chybí i britskému králiVideo: Jan Marek

 

Reklama

České milovníky poštovních známek, ale i nadšence z řad veřejnosti čekají žně. V hlavním městě odstartuje expozice, kde budou takové kousky, které Čechům závidí i Karel III., a některé nebyly vystaveny desítky let.

Článek

V sobotu začne v Praze výstava, která bude významná pro leckterého sběratele známek. Pokud by si ale chtěl zájemce některý kousek pořídit, musel by do kapsy sáhnout doopravdy hluboko, jde totiž o opravdové filatelistické rarity.

Výstava bude trvat pouze šest dní a na její závěr se bude konat i aukce. A vzhledem k ceně vystavených kusů bude asi opravdu zajímavá.

Známky za půl miliardy

V pražském Obecním domě se podle organizátorů sejde okolo 60 známek v celkové hodnotě půl miliardy korun. Dražit se tak 5. listopadu bude mimo jiné například i československá známka s vyvolávací cenou jeden milion korun a očekávaným prodejem od 1,3 až 1,5 milionu.

Akci pořádá český filatelistický klub PPCP společně s hostujícími kluby Vindobona a Club de Monte-Carlo. Mezi známkami bude k vidění také řada exemplářů, které jsou podle organizátorů „zcela exkluzivní“.

Co bude k vidění

Mezi nejzajímavější exponáty patří třeba „blok 20 saských 3“ v ceně dvou milionů eur, v přepočtu téměř 50 milionů korun. Tento exponát bude vystavený na veřejnosti poprvé za 60 let a jde o jediný blok na světě. Okolnosti nálezu jsou rovněž poutavé. Arch nenašli v žádné staré sbírce, ale nalepený na krbové zástěně. Obchodník se známkami Sigmund Friedl ho kdysi koupil i s částí komína za 400 zlatých marek. Po odlepení byl ale soubor velmi poškozen a musel být restaurován.

Další slavný kousek je Labuan 10 dolarů, který by měl být jediným známým exemplářem na světě a nyní je ve vlastnictví českého sběratele. Tato známka v některých katalozích chybí a také je údajně jednou z mála, která není ve sbírce britské královské rodiny.

A do třetice jde blok prvních známek světa Penny Black s hodnotou 12 milionů korun. Jeden z největších dochovaných bloků čistých, poštovně nepoužitých známek.

Chybět ovšem nebude ani například Ultramarínová novinová známka z roku 1877. Dochovaly se pouze tři kusy na světě a její hodnota je 3 miliony korun. Na výstavu ji zapůjčilo Poštovní muzeum. Nebo raritní koloniální známky, Havajská misionářská dvojka, první korespondenční lístek světa, 1 Penny Essay, tedy unikátní předloha pro první známky světa, či Amundsenovy dopisy z jižního pólu.

Reklama

Doporučované