Hlavní obsah

Pírko z vyhynulého ptáka se stalo v aukci nejdražším na světě

Pírko za statisíce. Je z vyhynulého ptáka a podle aukce nejdražší na světě.Video: Jan Marek

 

Hranice investičních možností jsou mnohem širší, než by běžní lidé čekali. Ukázkou je pírko ze 117 let vyhynulého ptáka huia, za které nový majitel v aukci zaplatil 46 521 novozélandských dolarů, tedy skoro 650 tisíc korun.

Článek

V úvodní videoreportáži si můžete prohlédnout laločníka ostrozobého - maorsky nazývaného huia. Jde o ptáka, který se vyskytoval pouze na Severním ostrově Nového Zélandu. Byl proto takzvaný endemit neboli druh vyskytující se na jediném místě. A právě tam jej naposledy viděli v roce 1907, před více než stoletím. Opeřenec se tak považuje za vyhynulého.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

A jak už to s těžko dostupnými věcmi bývá, tak i cena důkazů o existenci až bájného ptáka vyletěla do horentních výšin. Pouhé jediné pírko se už v roce 2010 prodalo za 8400 novozélandských dolarů, tedy za více než 116 tisíc korun. A teď, po dalších 14 letech, se další kousek prodal o 450 procent dráž, čímž stanovil nový světový rekord.

Násobně překonalo minulý rekord i svůj odhad

Pírko ze 117 let vyhynulého ptáka huia v pondělí opět vydražil Webb's Auction House, tentokrát už však za 46 521 novozélandských dolarů, což v přepočtu činí skoro 650 tisíc korun. A je tak nejdražším brkem z jakéhokoliv opeřence na světě. Dražebníci přitom cenu původně odhadovali maximálně na 3000 dolarů. I svůj odhad tak překonalo skoro 15krát.

Ptákovi huia v kultuře domorodých novozélandských Maorů patřilo významné místo. Oni sami si peří těchto ptáků velmi cenili a jako okrasu je nosili vysoce postavení členové kmene. Také sloužilo k obchodování za jiné hodnotné zboží nebo mohlo být darováno k utužování vzájemných vztahů a respektu.

+1

Delikátní zacházení

Maorové podle svých tradic získávali peří laločníka ostrozobého jen mezi květnem a červencem. Po zbytek roku platil takzvaný rāhui neboli zákaz lovu.

Rekordní dražby Webb's Auction House se přitom nemohl účastnit jenom tak někdo. Síň od potenciálních kupců vyžadovala povolení od ministerstva kultury a národního dědictví Nového Zélandu.

Kdo by pak měl zájem o celého ptáka huia, připlatil by si ještě mnohem víc. Pár dvou vycpaných exemplářů se loni v říjnu prodal v Británii za 220 tisíc liber neboli skoro za 6,4 milionu korun.

Doporučované