Hlavní obsah

Podívejte se na nejdražší komiks světa. Poprvé se v něm ukázal Superman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Komiks, kde se poprvé ukázal Superman, trhl rekord.Video: Jan Marek

 

Reklama

V aukci se prodalo vydání časopisu, ve kterém se zrodil muž v modrém obleku s červenou pláštěnkou a velkým S na hrudi. Kousek starý 85 let se řadí k nejzachovalejším – a to jeho cenu vyhnalo přes 100 milionů.

Článek

Premiéru v kinech si ve stejnojmenném filmu odbyl v prosinci 1978. Clark Kent alias Superman je první široce známý komiksový superhrdina, který i teď stále patří mezi ty nejslavnější. Svou tvář mu tehdy propůjčil dnes už zesnulý Christopher Reeve a v jeho podání se zařadil mezi také kultovní snímky světové kinematografie.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Vůbec poprvé se však létající muž s nadlidskou silou i dalšími schopnostmi představil světu komiksově. V díle časopisu Action Comics #1 debutoval v červnu 1938, ještě než se vydavatelství přejmenovalo na dnes celosvětově známé Detective Comics, tedy DC.

Konkurenční Marvel Comics svého prvního superhrdinu Human Torche otiskl v říjnu 1939 - o rok a čtvrt později.

Z centů k milionům

A tak není divu, že právě tento díl časopisu, kde se Superman poprvé objevil, už několikrát v minulosti pokořil cenu nejdražšího komiksu v historii. A znovu to dokázal zrovna minulý týden, kdy jej aukční dům Heritage Auctions prodal za rekordních šest milionů dolarů čili zhruba 140 milionů korun. Původně na prodejních stáncích přitom stál deset centů.

„Byl to jen nápad dvou teenagerů. Nápad teenagerů z jejich vlastní hlavy v podstatě. A je docela cool, že Jerry Siegel a Joe Shuster si celou dobu mysleli, že vytáhli eso z rukávu, ale trvalo jim roky někoho přesvědčit, že Superman stojí za to jej vydat,“ říká v úvodní videoreportáži o nelehkém startu postavy a jejích tvůrců Barry Sandoval, viceprezident aukčního domu Heritage Auctions.

Hodnotu Action Comics #1 ještě umocňuje, že vyšlo 200 tisíc kusů, dodnes se dochovalo jen 100 výtisků a ty se dál mohou lišit v míře opotřebení. Kvalita se určuje ze stavu obálky, všech 52 stránek nebo zachovalost barvy se přitom známkuje na stupnici od jedné do deseti.

Jak cena komiksu šplhala a kdo si jej koupil

Třeba ještě v březnu 2009 tak časopis v internetové aukci ComicConnect.com získal titul nejdražšího komiksu v historii jen s cenou 317 tisíc dolarů, avšak také měl známku šest. Ani ne o rok později v únoru 2010 už tento rekord pokořil jiný výtisk s kvalitou osm a cenou jednoho milionu dolarů. A hned o měsíc později se objevil kus, který měl hodnocení 8,5, a ten přidal na ceně dalšího půl milionu.

Výtisk s vyšší známkou se dosud neobjevil, hodnota takto známkovaných kusů však dál rostla až do dubna 2021, kdy se další takový kousek opět na ComicConnect.com prodal za 3,25 milionu dolarů. Jako nejdražší komiks historie byl v novodobé historii překonaný jen dvakrát.

Titul si v září 2021 nakrátko uzmul Amazing Fantasy No. 15 od Marvel Comics, kde se poprvé v srpnu 1968 představil Spider-Man. Heritage Auctions jej vydražil za 3,6 milionu dolarů. V lednu 2022 jej pak opět porazil Clark Kent, tentokrát ale v komiksu přímo nadepsaném Superman #1 z června 1939, za který dal anonymní kupec mimo aukci celkem 5,3 milionu.

Identita kupce, který si z Heritage Auctions odnesl Action Comics #1 za šest milionů dolarů, není známá. Výtisk prodaný za 317 tisíc v roce 2009 si však zakoupil například bubeník skupiny System Of A Down John Dolmayen.

A ke známým fanouškům muže z oceli z řad celebrit se řadí třeba i herec Nicolas Cage, který i svého syna pojmenoval Kal-El, což je rodné jméno Supermana a posledního syna planety Krypton.

Reklama

Doporučované