Hlavní obsah

Skupina G7 chystá nástroj, jak Ukrajině pomoci za ruské peníze

Foto: Generální štáb ukrajinské armády/Facebook

Ilustrační foto.

Peníze na další balík pomoci pro Ukrajinu by mohly vzejít ze zmražených ruských aktiv. V sobotu o tom budou představitelé nejvyspělejších států G7 jednat v Itálii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina ministrů financí skupiny nejvyspělejších států G7 stanoví základy, na kterých bude stát proces pro využívání zisků ze zmražených ruských aktiv na pomoc Ukrajině. Vyplývá to z návrhu komuniké, který by měli ministři v sobotu podepsat, informuje server Bloomberg.

Na setkání v severoitalském městě Stresa budou politici představovat první obrysy plánu, jednání by pak mělo pokračovat na červnovém setkání představitelů na jihu Itálie.

„Diskutujeme o možných schématech, která by umožnila využít mimořádné příjmy z imobilizovaných ruských státních aktiv ve prospěch Ukrajiny,“ uvádí se v návrhu komuniké.

„Znovu potvrzujeme, že v souladu s našimi příslušnými právními systémy zůstanou ruská státní aktiva v našich jurisdikcích imobilizována, dokud Rusko nezaplatí za škody, které způsobilo Ukrajině,“ stojí dále v návrhu.

Komuniké se ještě může změnit, než bude formálně schváleno. „Ještě nejsme u cíle, ale jsem opravdu optimistická, že se k němu dostaneme,“ řekla v pátek novinářům kanadská ministryně financí Chrystia Freelandová a potvrdila tak pokrok v jednání.

Tento pokrok přichází poté, co USA prosadily, aby skupina G7 využila prostředky ruské centrální banky, které z většiny leží zmražené v Evropě. Jde zhruba o 280 miliard dolarů, tedy 6,35 bilionu korun. Tento plán by mohl umožnit uvolnění dalšího balíku pomoci pro Ukrajinu ve výši zhruba 50 miliard dolarů, tedy 1,1 bilionu korun.

Doporučované