Hlavní obsah

V pátek obchody zavřou, ale ne všechny. Budeme propouštět, hrozí prodejci

 

Reklama

Většina nákupních center zůstane 28. října otevřená, nakoupit bude možno jen v menších obchodech.

Článek

V pátek se poprvé kvůli novému zákonu o zákazu prodeje o svátcích neotevřou některé obchody.

Většina nákupních center zůstane na státní svátek 28. října sice otevřená, zákazníci ale budou moci nakoupit jen v menších obchodech. Fungovat bude např. síť malých prodejen Žabka. Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavře. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstanou 28. října otevřena.

„Je odpovědností jednotlivých provozovatelů prodejen ve zmíněných obchodních centrech, aby zákon dodržovali," uvedl provozovatel Unibail-Rodamco. Např. v pražském Palladiu bude zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů.

Uzavřeno zůstane více než 300 prodejen Albert. „Komunikovali jsme se státními úřady, abychom si ověřili správnost našeho výkladu nové legislativy a šest našich obchodů, které splňují zákonnou výjimku, pro naše zákazníky otevřeme," potvrdil mluvčí Jiří Mareček.

Hračkářství Hamleys v centru Prahy zůstane 28. října otevřeno, hračky ale prodávat nebude. „My budeme mít v zákonem určených dnech otevřeno s tím, že nebude probíhat prodej a atrakce v našem obchodě budou zdarma," uvedl ředitel Hamleys Pavel Čmelík. Otevřená výdejní místa ponechá také e-shop Alza.cz.

Zákon o zákazu prodeje o svátcích

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

Nový zákon silně kritizují zástupci obchodníků a tvrdí, že kvůli novince přijdou ročně zhruba o čtyři miliardy korun a několik tisíc lidí přijde o práci. Odboráři naopak volno vítají.

„Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč ČR činit asi čtyři miliardy korun," uvedl člen českého výboru ICSC (Mezinárodní asociace nákupních center) a šéf společnosti Atrium Czech Real Estate Management Oldřich Špůrek.

Podle odborářů naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované