Hlavní obsah

V Plzni se na víkend otevřených zahrad otevřel i bývalý hřbitov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Plzeň

Reklama

Tajemně působící místo zarostlé sytou zelení jen kousek od centra Plzně mohli dnes obdivovat lidé, kteří se přišli podívat na víkend otevřených zahrad.

Článek

Bývalý hřbitov U Všech svatých ve čtvrti Roudná, kde se naposledy pohřbívalo před více než stoletím, otevřela dnes a v neděli Plzeň spolu s dalšími místy při celostátní akci Víkend otevřených zahrad.

„Vůbec jsem netušila, že takhle krásné a tajemné místo v Plzni je a vlastně jen kousek od náměstí. Je zajímavé procházet se mezi starými náhrobky a číst si na nich,“ řekla dnes ČTK jedna z návštěvnic bývalého hřbitova. Vysoké stromy obrostlé břečťanem, staré náhrobky a kříže napůl ztracené v bohatých trsech kapradí, travin a místy i drobných květin lákaly mnohé návštěvníky k fotografování nezvyklých zákoutí. Hřbitov u kostela Všech svatých vznikl v první polovině 12. století, ještě před založením Plzně, a pohřbívalo se zde do roku 1911.

Na hřbitově o rozloze asi 1,4 hektaru umístěném na skalním ostrohu nad Mží byl pohřben například arciděkan a zakladatel Sokola v Plzni František Herold, dobrodinec a zachránce Husova rodného domku v Husinci Antonín Kludský ze známé cirkusové rodiny, Jindřich Mikolecký, jenž se zasloužil o rozvoj Škodovky, veřejného osvětlení či dopravy. Je tu také opravená hrobka významné rodiny Klotzovy, které patřily cihelny, stavební a železářské firmy, náhrobek majitelů továrny na kočáry Brožíků nebo náhrobek oblíbeného arciděkana Augustina Střízka. Město, které o bývalý hřbitov pečuje, významné hrobky a náhrobky v letech 2001 až 2016 restaurovalo. Opravilo také obvodovou zeď, márnici, centrální kříž a udržuje zeleň. Hřbitov je přístupný od jara do podzimu jeden den v měsíci.

Na víkend otevřených zahrad město zpřístupnilo také například Luftovu zahradu s množstvím vzácných i exotický dřevin, altánky a jezírky. Návštěvníci mohou využít komentované prohlídky a prohlédnout si ukázky včelařství a minivýstavu kaktusů, řekl ČTK primátorův náměstek Pavel Šindelář (ODS). Komentované prohlídky nabízí také vodní zahrada pod hrází Velkého Boleveckého rybníka, která se skládá z několika jezírek, okolo nichž vedou cestičky. Rybníčky imitují Boleveckou rybniční soustavu včetně rostlin a živočichů, kteří tam žijí.

Víkend otevřených zahrad nabízí letos v celé zemi přes 160 otevřených zahrad, v Plzeňském kraji je jich kolem dvaceti. Lidé se mohou podívat do soukromých, městských, školních, farních i zámeckých zahrad.

Reklama

Doporučované