Hlavní obsah

V Polsku přibývá nakažených, povinnost nosit roušku i venku se rozšíří

Foto: Ministerstwo zdrowia

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Reklama

Páteční Středoevropský deník se věnuje mimo jiné vývoji epidemické situace v Polsku i Německu, blížícím se vídeňským volbám i 10. výročí ekologické katastrofy, ke které došlo u maďarské Ajky.

Článek

Aktuální čísla z Polska

Polská vláda nejspíš urychlí zavádění nových opatření proti šíření koronaviru, země totiž zaznamenala rekordní nárůst nových případů. Během čtvrtka jich přibylo 2292, provedlo se 28 700 testů.

Podle ministerstva zdravotnictví v zemi na rozdíl od jara nejsou jednotlivá velká ohniska nákazy. „Mluvíme o rozptýlené nákaze, po několika lidech, několika desítkách. V téhle etapě epidemie může k nákaze docházet zejména v městských aglomeracích, ve veřejném prostoru, na ulici nebo v MHD,“ řekl mluvčí resortu Wojciech Andrusiewicz.

V nejbližší době se bude denní počet nakažených pohybovat od 1500 do 2500, upozorňuje úřad. Chystá se proto urychlení zpřísnění opatření, ke kterému mělo původně dojít až 15. října. Jejich zavádění se řídí semaforem, který rozlišuje situaci v jednotlivých okresech. Z celkových 380 okresů je vyznačeno 17 červeně, 34 žlutě a dalších 17 modře, což znamená zvýšené riziko.

Povinnost zakrývání dýchacích cest i ve venkovním prostředí bude nově platit i pro žlutě zbarvené okresy, a nejen pro ty červené jako doposud. Nově se také omezí počet lidí na svatbách a jiných hromadných akcích: v zelené zóně na 100 lidí, ve žluté na 75 a v červené na 50. V nejvíce zasažených okresech také zavřou bary a hospody už ve 22 hodin.

Ministr Adam Niedzielski také ve čtvrtek rozvolnil pravidla pro testování na koronavirus. Dotyčný člověk už nebude muset nutně splňovat všechny čtyři stanovené projevy nákazy jako dosud. Takové pravidlo platilo od září.

Deset let od rudé jedovaté vlny

V neděli to bude přesně deset let, co tři maďarské obce zaplavila voda z protržené odkalovací nádrže hliníkárny. Povodeň rudého jedovatého bahna zalila obce Devecser, Kolontár a Somlóvásárhely u města Ajka na západě země. Dva metry vysoká vlna zabila 10 lidí, 150 lidí zranila a způsobila velké ekologické škody a škody na majetku. Stovky domů byly neobyvatelné, uhynulo také mnoho vodních živočichů.

Foto: Profimedia.cz

Následky protržení odkalovací nádrže v roce 2010.

Tři roky po tragédii sociologové a psychologové v terénu provedli průzkum s 360 obyvateli zasažené oblasti. Letos v březnu a květnu pohovory s celkem 339 stejnými lidmi zopakovali a teď výsledky své studie zveřejnili, píše portál HVG.

Zatímco před sedmi lety velká část lidí hodnotila vládní pomoc kriticky a například si záviděli přestěhování do nově vybudovaných „satelitních městeček“, teď vítají zlepšení dopravní infrastruktury, opravu lékařské ordinace nebo školy.

Po deseti letech mluví denně o katastrofě stále 18 procent lidí, to je sice méně než v roce 2013, na 20 procent lidí ale zůstává v neustálém neklidu. Psychologická zátěž má podle psycholožky Annamarie Komlósové vliv i na fyzický stav. Počet chronických onemocnění se totiž v oblasti zdvojnásobil. Projekt ale upozorňuje na to, že se kromě vyšetření na respirační choroby v oblasti neprovedl žádný průzkum o dopadech toxického kalu na fyzické zdraví.

V nejsložitější situaci je ze tří zasažených obcí Devecser, kde vlna smetla romskou osadu. To podle vědců prohloubilo konflikty mezi romskou a většinovou populací. Závěry tudíž upozorňují, že v oblastech po katastrofě nestačí jen materiální pomoc, důležité je také pomoci po psychické a zdravotní stránce. Maďarští odborníci také uvádí, že výsledky jejich studie se dají využít při řešení dopadů současné pandemie koronaviru.

Vídeň odpočítává do voleb

Česko volí teď, Rakousko o týden později. Tedy alespoň jeho hlavní město Vídeň, které si vybere nové zastupitelstvo. K favoritům patří sociální demokraté, kteří městu vládnou nepřetržitě od roku 1945. Podle aktuálního průzkumu by je v čele s primátorem Michaelem Ludwigem volilo 42 procent lidí, což by znamenalo o něco lepší výsledek než ve volbách před pěti lety. Pozice předsedkyně strany Pamely Rendiové Wagnerové je ale dál nejistá, ve straně dlouhodobě naráží na vnitřní opozici.

Lidovci kancléře Sebastiana Kurze mají ve Vídni podporu 21 procent, Zelení 16, Svobodní 9 a liberální Neos 6 procent. Průzkum zaznamenal i podporu pro bývalého vicekancléře a předsedu Svobodných Heinze-Christiana Stracheho, jeho novou stranu HC Strache by volila čtyři procenta lidí. Strache, kterého tíží loňský skandál nahrávky z ostrova Ibiza, se teď snaží vyburcovat voliče předvolebním songem ve stylu hvězdy rakouské pop-music 80. a 90. let Falca.

Podle deníku Die Presse doufá, že píseň HC je zpátky bude mobilizovat hlavně mladé voliče. Song má podle politika „skvělou chytlavou melodii“ a zpívá se v něm mimo jiné o silné policii, dostupném bydlení i koronaviru. Jestli píseň pomůže Strachemu překonat nutnou pětiprocentní hranici, bude jasné v neděli 11. října.

Kočnerova soudkyně je po 20 dnech hladovky na kapačkách

Bývalá soudkyně a státní tajemnice slovenského ministerstva spravedlnosti Monika Jankovská musela ukončit protestní hladovku. Po 20 dnech se její zdravotní stav zhoršil natolik, že skončila v nemocnici na infuzi. Uvedl to portál Topky.sk.

Foto: Profimedia.cz

Monika Jankovská v poutech.

Jankovská, která je obviněná z braní úplatků a podplácení, si stěžuje na porušování jejích práv, nezákonný postup vyšetřovatele a na ministryni spravedlnosti Máriu Kolíkovou. Jankovská je ve vazbě od 14. března, kdy ji zadržela policie v rámci zátahu proti 13 soudcům obviněným z korupce.

Jankovská se měla podílet na ovlivňování rozsudku v kauze falšování směnek TV Markíza ve prospěch Mariana Kočnera. Ten je už v případu nepravomocně odsouzený na 18 let. Ve vazbě bude Jankovská nejméně do března příštího roku.

Situace v Německu

V Německu ve čtvrtek přibylo 2673 potvrzených případů nákazy koronavirem. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI). Podle agentury DPA je čtvrteční přírůstek nejvyšší od druhé poloviny dubna. V Česku, které má asi osmkrát méně obyvatel než Německo, přibylo za čtvrtek rekordních 3493 případů infekce a 12 mrtvých.

Nejvíce zasažené zůstávají nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (přes 71 000 potvrzených případů a 1879 mrtvých) a druhé nejlidnatější Bavorsko (téměř 69 000 nakažených a 2664 mrtvých). Sasko, které stejně jako Bavorsko sousedí s Českem, zaregistrovalo od počátku epidemie přes 7300 infikovaných. S covidem-19 tu zemřelo 237 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované