Hlavní obsah

V pondělí manželka, v pátek já. Pracovat se nemusí pět dní, ale není to levné

Částečný úvazek - je to práce snů, nebo neřešitelná komplikace pro firmu?Video: Petr Švihel

 

Reklama

Experti upozorňují, že částečné úvazky by byly řešením současných potíží mnoha firem: Nemohou najít dost kvalitních zaměstnanců. Proč to v Česku jde tak ztuha? Hledali jsme příklady, kdy čtyřdenní pracovní týden vyhovuje oběma: firmě i zaměstnanci.

Článek

V Česku je teď rekordně nízká nezaměstnanost, od února 2008 nebylo tolik volných pozic jako v únoru 2017.

Logicky tím trpí firmy, jejich ředitelé a personální oddělení. Najít za této situace kvalitní posilu do firmy připomíná řešení rébusu.

Analytici pracovního trhu kvůli tomu předpovídají další růst platů, ale také upozorňují, že už by se v Česku měly víc prosazovat takzvané částečné úvazky.

„Statistiky ukazují, že zatím je u nás, ale třeba také na Slovensku nebo ve Slovinsku, částečný pracovní úvazek využívaný velmi málo," oponuje Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce.

Problém je v nízké kupní síle obyvatel: Jednoduše řečeno rodiny potřebují oba plné platy a částečné úvazky si kvůli vysokým životním nákladům nemohou finančně dovolit.

Posílit částečné úvazky chce i ministryně práce Michaela Marksová v novele zákoníku práce (ve videu vysvětluje jak).

Pusťte si video nahoře v článku s příkladem rodiny, která dala přednost menšímu výdělku za to, že bude mít více času na péči o děti.

Nejnovější čísla o nezaměstnaných: studio Seznam Zprávy:

Nezaměstnanost dál klesá.

Reklama

Doporučované