Hlavní obsah

Co Havlíček zapomněl říct? V pondělí překvapivě otevře další odvětví

Foto: vláda.cz

V pondělí překvapivě mohou otevřít i vnitřní sportoviště. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

17. květen znamená zelenou i pro vnitřní sportoviště. Bude je možné otevřít v maximální kapacitě jedna osoba na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy. Zároveň nesmí být uvnitř sportoviště více jak 10 osob.

Článek

Od pondělí se v Česku otevřou kromě zahrádek restaurací také vnitřní sportoviště. Informaci potvrdil pro SZ Byznys po tiskovém brífinku vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na tiskové konferenci přitom o otevření vnitřních sportovišť ministři nemluvili.

Informace o rozvolnění zazněla poprvé z úst Jany Havrdové, prezidentky České komory fitness v rozhovoru pro ČT24. „Já mám v ruce návrh mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které určuje provoz na vnitřních i vnějších sportovištích, a musím říct, že tady máme dobrou zprávu, a to, že se budou otevírat fitness centra za velmi přísných podmínek,“ sdělila Jana Havrdová.

Informaci následně také potvrdila Seznam Zprávám s tím, že bude vnitřní sportoviště možno otevřít v maximální kapacitě pro jednu osobu na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy. Zároveň nesmí být uvnitř sportoviště více jak 10 osob. Venku pak maximálně dvě osoby ve skupině.

„Rozvolnění vítáme, vidíme tam ale ještě prostor pro drobné úpravy. Chtěli bychom omezit kapacitu pouze metry čtverečními, případně logickou definicí toho, co to je vnitřní sportoviště. Pokud jde o stavebně oddělený prostor, v každém z nich by mohla být podle nás vlastní pravidla,“ navrhuje prezidentka České komory fitness.

Jednou z podmínek otevření vnitřních sportovišť je podle informaci Jany Havrdové také zákaz využívání šaten a sprch.

„To je samozřejmě velmi špatné, bude to další bod, který bychom ještě nutně potřebovali změnit,“ sdělila prezidentka České komory fitness pro SZ Byznys.

Dalším nedostatkem, který je třeba v rámci rozvolnění vyřešit, je definice skupinových lekcí. Prozatím se totiž skupina může sdružovat v maximálním počtu dvou osob. S tím komora nesouhlasí. „Myslíme si, že by zde měl hrát roli například typ aktivity - ty, které se odehrávají na vlastní podložce, považujeme za nerizikové,“ dodala Jana Havrdová.

V rámci rozvolnění v příštím týdnu však stále platí uzavření provozu koupališť, jako jsou plavecké bazény, bazény pro kojence nebo brouzdaliště.

Stejný zákaz dále přetrvává pro wellness zařízení včetně saun a solných jeskyní. „Sauny a bazény bohužel v tuto chvíli podle toho návrhu mimořádného opatření zůstávají omezeny tak, že se v nich zakazuje přítomnost veřejnosti,“ sdělila Jana Havrdová.

Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohla otevřít v prosinci.

Reklama

Související témata:

Doporučované