Hlavní obsah

První stupně pojedou bez rotací od 17. května, druhé jen v některých krajích

Foto: Úřad vlády ČR

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ohlásil změny v provozu škol.

Reklama

aktualizováno •

V celém Česku budou od pondělí 17. května fungovat první stupně základních škol bez rotací. Ty druhé se kompletně otevřou v šesti krajích a Praze.

Článek

Žáci prvních stupňů základních škol nastoupí od pondělí 17. května do škol bez rotací. To samé bude platit i pro druhé stupně v Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Středočeském kraji a Praze.

V ostatních krajích se druhé stupně základních škol otevřou pro všechny žáky od 24. května.

„Zároveň se v celé České republice vrátí k teoretické výuce školy střední,“ doplnil ministr školství Robert Plaga (za ANO) po jednání vlády.

Distanční výuka tak zůstane po 24. květnu jen na vysokých školách. Tam se teprve v pondělí rozběhla praktická výuka pro všechny ročníky.

Vláda dnes také schválila už minulý týden avizované prodloužení frekvence PCR testování na školách. Místo jednou týdně se žáci budou testovat jedenkrát za 14 dní. Proplácet bude Ministerstvo školství 200 korun za provedený PCR test. Na to má úřad připraveno 100 milionů korun. Testy se budou proplácet zpětně.

Krok podle Plagy směřuje k většímu používání přesnější metody testování. Předpokládá, že cenu testů ovlivní i možnost laboratorní analýzy více vzorků dohromady. O nahrazení nyní používaných antigenních testů ve školách usilují některé kraje. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) uvedl, že o využití PCR testů vláda uvažuje i při plánování pravidel pro konání letních táborů.

Reklama

Doporučované