Hlavní obsah

V Praze dnes pokřtí knižní rozhovor Vladimíra Kroce s Petrem Bruknerem

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V uměleckém prostoru Czech Photo Centre v Praze dnes pokřtí knižní rozhovor Vladimíra Kroce s hercem Divadla Járy Cimrmana Petrem Bruknerem.

Článek

Kmotrem publikace s názvem Jen tak jsem šel kolem bude Zdeněk Svěrák a další Bruknerovi herečtí kolegové. V galerii, kde se akce uskuteční, zároveň pokračuje výstava Bruknerových fotografií.

Písecký rodák Brukner působí v Divadle Járy Cimrmana od roku 1967. Osobitý herec a všestranný umělec začínal jako oponář a kulisák. Přes roli studenta cimrmanologie v semináři hry Hospoda Na Mýtince se vypracoval v kmenového herce souboru. Pro jeho herectví je typický komicky nesmělý, naivní projev podpořený vysoko položeným hlasem. Režisér Jaroslav Papoušek označil Petra Bruknera za „největšího českého žijícího naivního herce“. Od sedmdesátých let se Petr Brukner objevoval ve filmu, jeho svérázné herectví využil Zdeněk Svěrák v několika televizních skečích.

Celoživotní Bruknerovou vášní je fotografování, kterému se věnuje od dětství. Mimo jiné vlastní rozsáhlý archiv snímků ze zákulisí Divadla Járy Cimrmana a sbírku starých fotoaparátů. Vytváří rovněž tzv. „fóráže“, vtipné koláže vytvořené z obrazů starých mistrů.

Knižní rozhovor s všestranným umělcem vede novinář a rozhlasový moderátor Kroc, autor úspěšného rozhlasového seriálu Zvuková kronika Divadla Járy Cimrmana. Kroc je novinář a rozhlasový moderátor. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 1989 pracuje v Československém, později Českém rozhlase. Spolupracoval s Českou televizí, TV3 a Z1. Je spoluautorem knih Pavol Habera in flagranti, Wanastowi Vjecy – Divnoknížka, Dva na jednoho, Století Miroslava Zikmunda, napsal knihy Studio 6, Peter Nagy – Musicross, Jižním křížem krážem a Orion hlavou dolů. Pro ostravské studio ČT připravil a provázel čtyři třináctidílné cykly Postřehů odjinud z Austrálie, Nového Zélandu, jižní Afriky a nejnověji z Kolumbie. Na tomto základě vznikla knížka rozhovorů přes oceán s Eliškou Krausovou Letenka do neznáma.

Reklama

Související témata:
Vladimír Kroc

Doporučované