Hlavní obsah

V Praze je několik nových ohnisek koronaviru, říká hygienička

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Ohnisko nemoci covid-19, které se objevilo na pražském magistrátu, je podle hygieničky Zdeňky Jágrové zatím pod kontrolou. Radní čeká opakované testování a karanténa. Ve městě je podle ní hned několik skupin nakažených lidí.

Článek

Vedení Prahy jde do karantény, koronavirem se nakazil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Ještě než to v úterý oznámil na sociální síti, seděl v pondělí zhruba s třiceti lidmi na sedmihodinovém zasedání Rady hlavního města Prahy.

Už během dne se podle vlastních slov přestal cítit dobře a večer měl zvýšenou teplotu. V úterý proto do práce raději nedorazil a nechal se vyšetřit.

Takový postup je podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové příkladný. Epidemioložka prý eviduje i případy, kdy lidé přes zjevné příznaky chodí na večírky.

„Osobní zodpovědnost tady pořád nefunguje tak, jak by měla,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Říká také, že přes momentálně nejistou situaci na magistrátu je situace v Praze setrvalá. Nákaza koronavirem se zde soustředí do několika různě velkých klastrů.

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Náměstek Petr Hlubuček v pondělí jednal s radními města, teď je pozitivní na covid-19. Co to pro radu znamená?

Všichni půjdou do karantény.

A musí se nechat zároveň otestovat?

Ano, protože mají mnohočetné kontakty, budou i otestováni. Aby lidé, kteří s nimi byli v kontaktu, případně věděli, že jsou negativní a že je nakazit nemohli. Ale to neznamená, že do karantény nepůjdou. Všichni ji mají od pondělí na 14 dní. Protože i když budou nyní testy negativní, neznamená to, že se nemohli nakazit. Je dokonce velmi pravděpodobné, že teď budou negativní všichni, protože pokud pan náměstek v pondělí virus vylučoval, inkubační doba je tři až pět dnů. Je tedy možné, že i kdyby se od něho nakazili, ještě pozitivní nebudou.

Znamená to přísnější režim i pro ostatní zaměstnance magistrátu?

Všechno se bude odvíjet od toho, jak dopadnou osoby v přímém kontaktu. Pokud by někdo z nich byl pozitivní, opatření se rozšiřují dál a budou se potom vyhodnocovat. Ale nyní vám nemohu říci více než to, že všichni, kteří byli na radě, půjdou na vyšetření a do karantény. A podle toho, jak dopadne vyšetření, se bude postupovat dál.

Jednání rady probíhalo během nouzového stavu online. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se ale radní začali scházet osobně, hned jak nouzový stav skončil. Nebyl to podle vás unáhlený krok?

Záleží na rozhodnutí a důvodech, které je k tomu vedly. Neudělali nic protiprávního nebo něco, co by bylo v rozporu s nařízeními. Samozřejmě se to může stát, vždy se může objevit někdo, kdo se někde nakazí a zavleče nemoc do kolektivu. Ten virus s námi stále je, byť je nemocnost velmi nízká. Tohle bude nastávat i do budoucna.

V minulých měsících bylo na magistrátu několik nakažených úředníků, uzavřely se i dva odbory. Nesvědčí to podle vás o tom, že se tam opatření podceňují?

Byli tam nějací pozitivní, přesný počet teď nevím. Samozřejmě se postupovalo podle toho, jak dlouho tam daný člověk chodil s obtížemi, jaké měl kontakty a tak dále. Vždy se postupuje stejně, zvažuje se rozsah ohniska a tak podobně. V případě pana náměstka teoreticky byla sobota a neděle, kdy mohl někoho nakazit. Kdyby onemocněl v pátek, byl by okruh lidí větší a ta opatření by byla jiná.

Nicméně k nějakému porušování protiepidemických opatření na magistrátu podle vás nedochází?

To v žádném případě. Na magistrátu byla podle mě situace velmi dobře zvládnutá a měli veškerá opatření nastavena tak, jak měli mít. Tohle se prostě stane. To by člověk nemohl chodit domů a jen zůstávat v práci. Jakmile jdete domů nebo jdete do nějakého dalšího kolektivu… Jak se teď opatření rozvolnila, lidé se různě stýkají a samozřejmě se můžete nakazit. Když chodíte do práce, můžete potom ohrozit okruh lidí, se kterými se stýkáte.

Nejsou městské úřady obecně exponovanější?

To asi ano, ale určitě ne na každém odboru a u každého zaměstnance.

Jak obecně nyní vypadá situace s nemocí covid-19 v Praze? Pozorujete nějaký dramatický nárůst počtu nakažených v posledních dnech?

Řekla bych, že je v Praze setrvalý stav. Máme několik klastrů, které se objevují a ve kterých onemocnělo 20, 30 nebo 40 lidí. Praha se tedy chová stejně jako ostatní velká města po celém světě. Výskyt tady bude a je evidentní, že mezi námi virus zůstává.

Pan náměstek byl výjimečně vstřícný a informoval ještě dříve, než se všechna data objevila v systému. Tak to bohužel běžně nebývá. Máme lidi, kteří se i tak setkávají. Člověk jde i s obtížemi na večírek, tam všichni pozorují, že dané obtíže má, ale nikdo mu neřekne, ať jde domů. A potom máme 25 případů onemocnění.

Takže by lidé měli zůstávat obezřetní?

Osobní zodpovědnost tady pořád nefunguje tak, jak by měla. Z pana náměstka by si všichni měli vzít příklad. Byl velmi zodpovědný a zabránil dalším problémům. Kdyby šel v úterý do práce, tak by měl další desítky kontaktů, kterým by se nevyhnul, a opatření by byla zase jiná. Nevím, zda by to byl problém pro celý magistrát, ale pro celý odbor třeba ano, pro celé patro a tak dále. Vždy se vychází z toho místa, kde k přímému kontaktu docházelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované