Hlavní obsah

Babiš nic neřídí, jen se fotí s vakcínami, říká Hřib k chaosu v očkování

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib se v týdnu dostal do ostrého sporu s premiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO. Vadí mu distribuce vakcín a to, že nevyužité látky leží ve skladech pražských nemocnic. Teď zrovna přes 30 tisíc dávek.

„Chceme, aby část těchto nevyužitých vakcín mohlo jít do velkokapacitního očkovacího centra v pražském Kongresovém centru, které ve zkušebním provozu spouštíme v pondělí. Na začátek tam chceme očkovat dvě stě lidí denně, pak až tisíc,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pro podcast Ptám se já. A vysvětloval, jak by v budoucnu mělo očkování v Praze probíhat.

Primátor ale také jasně odmítl, že by Praha začala očkovací látky nakupovat sama. V týdnu přitom hlavní město dostalo nabídku na odkup 400 tisíc kusů vakcíny AstraZeneca od firmy Fatrade, která sídlí v Lékárně u krále Jiřího na pražských Vinohradech.

„Nebudeme tu nabídku reflektovat. Prověřili jsme to u Ministerstva zdravotnictví, ostatních krajů i u českého zastoupení výrobce. Jednoznačným závěrem je, že to není relevantní cesta. V tuto chvíli je jasné, že legálně získat tuto vakcínu mimo EU a státní dodavatelský řetězec vlastně nejde,“ prohlásil v podcastu Ptám se já primátor s tím, že nabídku firmy Fatrade řeší magistrátní odbor zdravotnictví a výrobce ji chce nahlásit i Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Zdeněk Hřib odpovídal i na otázky ohledně podezření na střet zájmů u stranického kolegy, pirátského místostarosty Prahy 3 Štěpána Štrébla. Seznam Zprávy totiž tento týden upozornily, že Štrébl vedle politiky vede vlastní firmu, které obchoduje s respirátory a rouškami. Loni v červnu společnost dodala městské policii hlavního města roušky za 175 tisíc korun. Obchoduje i s Karlovarským nebo Jihomoravským krajem, kde mají Piráti zastoupení ve vedení.

„Určitě je to koncepčně nešťastné a jsem rád, že pan místostarosta přijal radikální opatření, které znamená, že se té firmy zbaví. Jak jsem pochopil, jedná o prodeji té firmy mimo okruh vlastní rodiny,“ prohlásil Zdeněk Hřib.

Co dál ke kauze řekl? A jak by se podle něj měla změnit protiepidemická opatření? Poslechněte si podcast v přehrávači v úvodu, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

V Kongresovém centru chceme očkovat vakcínami Pfizeru, které doposud ve městě leží ladem, plánuje pražský primátor.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované