Hlavní obsah

V příštím roce bude jasné, kdo postaví justiční palác v Ústí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Výběr zhotovitele justičního paláce v Ústí nad Labem se uskuteční v příštím roce, pokud vláda jeho vybudování schválí. Na stavbu se čeká už 18 let.

Článek

Krajskému soudu současná budova v záplavové zóně u Labe nestačí a pronajímá si prostory v centru. V objektu litoměřického soudu vznikne pro severočeskou justici velká jednací síň. Uskuteční se tam mj. hlavní líčení v kauze ROP Severozápad. ČTK to řekla mluvčí krajského soudu Veronika Suchoňová.

„V současné době probíhají práce na projektové dokumentaci k zadávacímu řízení,“ uvedla. V roce 2016 tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvedl, že jeho resort má na stavbu zajištěných 1,7 miliardy korun. Podle tehdejšího vyjádření se měla budova v roce 2021 otvírat.

O stavbě nového justičního areálu pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje. Leží v zátopovém území. Při povodních objekt několikrát zatopila voda. Nový justiční palác by měl stát ve čtvrti Bukov.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města. V nové budově má sídlit krajský a okresní soud se státním zastupitelstvím, Probační a mediační služba, pobočka Ministerstva spravedlnosti nebo ústecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Do budovy u Labe se už nevejde ani celý krajský soud. Letos si pro potřeby správního soudnictví pronajal kancelářské prostory v Paláci Zdar v centru. „Tento stav je způsoben nárůstem agendy a s tím související potřebou vyššího počtu zaměstnanců,“ uvedla Suchoňová. Do objektu na Střekově se přitom musí kvůli jejímu špatnému stavu stále investovat, naposledy se třeba pořizovala klimatizace do několika jednacích síních.

Problémem začíná být velikost soudních síní. „U některých typových trestních řízení dochází k tomu, že se navyšuje počet obžalovaných a počet poškozených,“ uvedla mluvčí. Proto se vytvoří jedna velká jednací místnost u soudu v Litoměřicích. Tam se má projednávat v druhé polovině roku 2021 případ ROP Severozápad. V kauze podal státní zástupce obžalobu na 27 místních politiků a podnikatelů.

V minulosti se mluvilo také o stavbě nového okresního soudu v Mostě. Pozemek k tomu stát vlastní. „Výstavba nové soudní budovy v současné době není aktuální,“ řekla ČTK předsedkyně mosteckého soudu Radka Heresová.

Na základní kámen neexistujícího justičního paláce v Ústí v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s ministryní Marií Benešovou (ČSSD). Termín dokončení byl tehdy odhadován na rok 2018.

Reklama

Doporučované