Hlavní obsah

V prosinci pardubická radnice spustí rezervace pro svatby na příští rok

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

bjednávky na termíny svatebních obřadů pro příští rok pardubická radnice spustí 15. prosince. Nejdřív bude možné rezervovat si termín online nebo za osobní přítomnosti snoubenců, později i telefonicky.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru do letošního jara magistrát neoddával. „Telefonické rezervace termínů svateb budou možné až o pár dní později,“ řekla vedoucí matriky Lucie Potocká.

Svatebními dny jsou v Pardubicích pátky a soboty. V obřadní síni se jich odehraje za den kolem pěti, až tři obřady jsou pak na jiných místech, které si svatebčané vybrali, například na hradech a zámcích nebo v zahradách, dodala Potocká.

Svatební obřady se letos znovu obnovily po protipandemických opatřeních 23. dubna. Od té doby uzavřelo sňatek v Pardubicích 264 párů a 25 jich má rezervovaný termín do konce roku 2021. Sedm párů vstoupilo do registrovaného partnerství a jeden se k tomu ještě letos chystá. Zájem se tak příliš neliší od předchozích let, kdy v roce 2020 vstoupilo do manželského svazku 295 párů a sedm jich uzavřelo registrované partnerství.

Za rok 2019, kdy ještě nebyla pandemie koronaviru, matrika eviduje 316 svateb a 25 registrovaných partnerství.

V Pardubicích si snoubenci mohou zadat svatební termín při osobní návštěvě matriky, telefonicky a od roku 2012 také online na webu města, volí den a hodinu.

„I v těchto případech je ale třeba následně osobní kontakt s matrikou. Zde získají veškeré informace týkající se svatebního obřadu a zároveň obdrží doklady potřebné k uzavření manželství,“ řekla matrikářka.

Podle aktuálních opatření u svateb do 30 lidí nemusejí účastníci dokládat bezinfekčnost, u větších svateb by měli být buď testovaní nebo například očkovaní. Úředníci nemají oprávnění to kontrolovat, může ale přijít kontrola z hygieny, dodala Potocká.

Reklama

Související témata:

Doporučované